Wykonanie
Zimowa zupa kalafiorowa( zimowa dlatego, że składniki zważywszy na
porę roku są mrożone. W tym sezonie uznaję jedynie mrożonki, gdyż warzywa są pakowane w lecie, kiedy emanują świeżością. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie szybkie. )
Składniki:- 400-450 g
kalafiora mrożonego- 4-5 średniej wielkości
ziemniaków- 1
cebula- kostka bulionowa- 1-2 łyżki
Vegety- 4 łyżki
śmietany-
sól i
pieprz do smaku- łyżka
oliwy z oliwekZagotowujemy
wodę(ja używam garnka 3-3,5l) i wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Solimy. Po 5 minutach gotowania wrzucamy
kalafior oraz dodajemy kostkę
bulionową. Na łyżce
oliwy z oliwek podsmażamy
cebulę pokrojoną w piórka, a następnie wrzucamy ją do garnka. Wszystko gotujemy do momentu uzyskania miękkości przez warzywa. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Dodajemy
śmietanę. Zagotowujemy.Smacznego;)