Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na domową pizzę na cienkim cieście . Pizza domowej roboty to przepyszne i szybkie danie, które może być sycącą kolacją lub po prostu smakowitą przekąską. Podane w przepisie składniki idealnie wystarczą na dużą blachę domowej pizzy (mam tutaj na myśli taką standardową blachę z piekarnika), czyli idealnie na 4 osoby. Oto łatwa domowa pizza jak z pizzerii ;)Składniki:25 g świeżych
drożdży300 ml ciepłej
wody (1,5 szklanki)480 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soliPrzepis na ciasto do pizzy domowej:Do miski wrzucamy rozkruszone
drożdże i zalewamy ciepłą
wodą. Mieszamy do rozpuszczenia
drożdży i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajemy
mąkę,
oliwę,
sól i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto formujemy na blaszce, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy
sos pomidorowy, dowolne dodatki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 260 stopni.
Ser dokładam kilka minut przed końcem pieczenia.Jakie dodatki do pizzy domowej?W tej kwestii zawsze kieruję się fantazją. Można zdecydować się na klasyczną opcję z
szynką i
pieczarkami, ale moja ulubiona wersja to pizza z
salami (80-100 g),
brokułami (1/2),
pomidorem (1 szt.),
cebulą (1 szt.),
kukurydzą (1/2 puszki) i oczywiście
żółtym serem (250 g).Jaki sos do pizzy?Polecam domowy
sos pomidorowy do pizzy z koncentratu lub
sos czosnkowy.