Wykonanie
Proponuję zupę - krem z
fasolki szparagowej. To bardzo prosta i niewymagająca dużego nakładu pracy zupa. W dodatku jest to dobry sposób na wykorzystanie
fasolki, nawet trochę przejrzałej, łykowatej.Wystarczy kilka składników:jedna średniej wielkości
cebula (niektórzy wola z
czosnkiem)2- 3
ziemniakifasolka szparagowa (może być mrożona)2- 3
marchewkiodrobina
olejuliść laurowy,
pieprz,
ziele angielskieprzyprawy do smaku, np. kucharek
zielenina -
koperek,
pietruszka zielona
Cebulę,
marchewkę i
ziemniaki kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy
olej, podsmażamy
cebulę, dodajemy surowe
ziemniaki i
marchewkę, a następnie
fasolkę szparagową, kilka minut podsmażamy, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy
przyprawy i
zieleninę. Kiedy wszystko jest już miękkie, blendujemy za pomocą blendera. Wlewamy do bulionówki, na wierzch dodajemy kilka kostek
sera typu
feta, ozdabiamy listkiem
bazylii.Dla odmiany możemy podać ją z grzankami lub kostkami wędzonego
tofu.Jest naprawdę smaczna.