ßßß

Torcik z słodko-kwaśną galaretką w kolorze bursztynu, zatopionymi w niej jabłkami oraz delikatnym jogurtem przykryty cynamonem.
SKŁADNIKI ( tortownica 20 cm)Biszkopt:2 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA JABŁOWA:1 kg jabłek2 galaretki cytrynowe3 szklanki wod yłyżeczka cynamonuPonadto:400g jogurtu naturalnego3 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynycukier waniliowycynamon
sposób przygotowania:biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.MASA JABŁOWA:Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki, dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić do stężenia.Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę i dokładnie połączyć- wstawić do lodówki na 5-10 minut do momentu aż jogurt zacznie tężec. Tężejący jogurt wylać na masę jabłkową, tort schłodzić przed podaniem oprószyć cynamonem.
