ßßß Cookit - przepis na TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY

TORCIK TRUSKAWKOWO LIMONKOWY

nazwa

Wykonanie

Torcik na zimno obłędnie pachnący truskawkami, przełamany orzeźwiającym smakiem limonek
SKŁADNIKI
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa
30 dag truskawek
50 dag serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Masa limonkowa
150 g białej czekolady
500 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
2 limonki
2 łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części
MASA TRUSKAWKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki zblendowa ć, i połączyć z serkiem waniliowym dodać cukier puder, dokładnie wymieszać na końcu dodać chłodną żelatynę i ponownie wymieszać, odstawić do lodówki aby masa się schłodziła. NA biszkopt wylać tężejącą masę truskawkową następnie przykryć ją drugim blatem biszkoptu, odstawić do lodówki
MASA LIMONKOWA
Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Jogurt zmiksować z cukrem i wyciśniętym sokiem z limonek, cały czas miksując dodawać powoli roztopioną czekoladę na końcu dodać chłodną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę limonkową przełożyć na biszkopt. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać sernik. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/05/torcik-truskawkowo-limonkowy.html