Cytując klasyka“chyba ostatniy w tym sezonie"- bynajmniej nie mleczyklecz ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały.SKŁADNIKI (torownica 22 cm)BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)2 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniacznej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA JOGURTOWA:100 dag jogurtu naturalnego250 śmietanki 36%5łyżek cukru pudru4 łyżki żelatyny¾ szklanki gorącej wody40 dag truskawekDODATKOWO:40 dag truskawek2 galaretki truskawkoweSposób przygotowania:BiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. CMasa jogurtowaW ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno.Do jogurt dodajemy cukier, oraz żelatynę, chwile miksować i dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Do masy jogurtowej dodajemy, umyte odszypułkowane i pokrojone w ćwiartki truskawki, delikatnie mieszamy i przelewamy na biszkopt. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Galaretkę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu i tężejącą zalewamy jogurtowiec.Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego :)