ßßß Cookit - przepis na Śląskie kluski tarte na trzy sposoby

Śląskie kluski tarte na trzy sposoby

nazwa

Wykonanie

Jedną z wielu kulinarnych tradycji w moim domu jest niedzielny obiad. Już od rana jest on wspólnie przygotowywany przez wszystkich członków mojej rodziny. Jednym ze składników takiego tradycyjnego obiadu są śląskie kluski tarte . W moim domu podaje się je na trzy sposoby: jako placki, jako kluski z sosem na drugie danie, czyli najbardziej tradycyjnie oraz jako dodatek do niedzielnego rosołu.
S K Ł A D N I K I :
(na około 30 klusek + 7 placków)
13 dużych ziemniaków
2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
P R Z Y G O T O W A N I E :
1. Ziemniaki dokładnie opłucz i obierz. 9 ziemniaków przekrój na połówki, posyp 2-3 łyżeczkami soli, zalej gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu. Uważaj, żeby ziemniaki nie były zbyt miękkie!
2. Pozostałe ziemniaki potrzyj. Ugotowane ziemniaki odcedź (nie studź!), wyłóż do głębokiej miski, dodaj 2 łyżeczki soli i potłucz tak, żeby miały konsystencję puree. Następnie dodaj przecedzone potarte ziemniaki i znowu potłucz. Na sam koniec dodaj mąkę i wymieszaj (polecam użycie rąk).
3. Kluski ulep na kształt dużej piłeczki ping-pongowej, następnie lekko spłaszcz, a na środku zrób małe wgłębienie palcem; gotuj w gorącej, lekko osolonej wodzie. Będą gotowe, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Podawaj z sosem pieczeniowym, mięsem i sałatkami :)
4. Kolejnym sposobem na wykorzystanie ciasta do tartych klusek jest upieczenie placków. Gotowe ciasto po prostu usmaż na patelni lub kuchennym piecu kaflowym, zamiast gotować. Podawaj z masłem lub śmietaną.
5. Ostatnim sposobem na wykorzystanie ugotowanych klusek jest użycie ich jako dodatek do rosołu lub innej zupy. Uwierzcie mi, takie połączenie jest bardzo smaczne :)
bon appétit!
Źródło:http://truskawkowechilli.blogspot.com/2013/11/slaskie-kluski-tarte-na-trzy-sposoby.html