Wykonanie
Jedną z wielu kulinarnych tradycji w moim domu jest niedzielny obiad. Już od rana jest on wspólnie przygotowywany przez wszystkich członków mojej rodziny. Jednym ze składników takiego tradycyjnego obiadu są śląskie kluski tarte . W moim domu podaje się je na trzy sposoby: jako placki, jako kluski z sosem na drugie danie, czyli najbardziej tradycyjnie oraz jako dodatek do niedzielnego rosołu.
S K Ł A D N I K I :(na około 30 klusek + 7 placków)13 dużych
ziemniaków2 szklanki
mąki ziemniaczanejsólP R Z Y G O T O W A N I E :1.
Ziemniaki dokładnie opłucz i obierz. 9
ziemniaków przekrój na połówki, posyp 2-3 łyżeczkami
soli, zalej gorącą
wodą i gotuj na wolnym ogniu. Uważaj, żeby
ziemniaki nie były zbyt miękkie!
2. Pozostałe
ziemniaki potrzyj. Ugotowane
ziemniaki odcedź (nie studź!), wyłóż do głębokiej miski, dodaj 2 łyżeczki
soli i potłucz tak, żeby miały konsystencję puree. Następnie dodaj przecedzone potarte
ziemniaki i znowu potłucz. Na sam koniec dodaj
mąkę i wymieszaj (polecam użycie rąk).
3. Kluski ulep na kształt dużej piłeczki
ping-pongowej, następnie lekko spłaszcz, a na środku zrób małe wgłębienie palcem; gotuj w gorącej, lekko osolonej wodzie. Będą gotowe, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Podawaj z
sosem pieczeniowym,
mięsem i
sałatkami :)
4. Kolejnym sposobem na wykorzystanie ciasta do tartych klusek jest upieczenie placków. Gotowe ciasto po prostu usmaż na patelni lub kuchennym piecu kaflowym, zamiast gotować. Podawaj z
masłem lub
śmietaną.
5. Ostatnim sposobem na wykorzystanie ugotowanych klusek jest użycie ich jako dodatek do rosołu lub innej zupy. Uwierzcie mi, takie połączenie jest bardzo smaczne :)
bon appétit!