Wykonanie
Cześć!Po całych siedmiu miesiącach stosowania zasad zdrowego odżywiania na sobie, zaraziłam tym stylem życia mojego chłopaka. Mam nadzieję, że wytrwa w swoim postanowieniu, a w dowód mojego pełnego wsparcia, zaprosiłam go dziś na pełnowartościowy obiad, który doskonale nadaje się do zjedzenia po wysiłku fizycznym. Dzisiejsze menu to zapiekanka z
kurczakiem i
szpinakiem, a na deser pyszny
jogurt bananowy.400g
makaronu pełnoziarnistego lubella rurki800g
filetu z piersi kurczaka2 opakowania
szpinaku rozdrobnionego hortex1 duża
cukinia200ml
mleka lub
śmietankipieprz,
oregano,
ziołaTradycyjnie zaczęłam skrupulatnie od dokładnego oczyszczenia
mięsa z nadmiernie tłustych lub krwistych elementów. Dwa
filety z kurczaka pokroiłam w około 3cm paseczki, których ilość wymagała ode mnie gotowania w dwóch turach! Obróbka termiczna
mięsa w wodzie zajęła zatem łącznie ponad 40 minut.Równocześnie ugotowałam oba opakowania
szpinaku hortex, który już wcześniej nieco rozmroziłam, inaczej nie byłabym w stanie utrzymać paczki w rękach, by ją otworzyć.10 minut od zagotowania
wody, zajęło uzyskanie al dente całej zawartości rurek Lubella Pełne ziarno.
Dobrze złożyło się, że jako pierwszy gotowy był
makaron. Całość po odsączeniu, prosto z garnka powędrowała do naczynia żaroodpornego, które jest ostatnio moim ulubionym obiektem w kuchni!Podlałam go około 200ml
mleka o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak myślę, że można je zastąpić
produktem mlecznym o większej zawartości tłuszczu, jak na przykład
śmietanka lub
kefir.Gdy
kurczak i
szpinak już się ugotowały, umieściłam je w jednej misce.Doprawiłam dużą ilością
oregano i
pieprzu do smaku i dokładnie wymieszałam, dbając, by każdy pojedynczy kawałek
kurczaka zanurzony był w
szpinaku.Drobiową masę wysypałam równomiernie na
makaron.
Całość dopełniły jeszcze tylko przygotowane w międzyczasie talarki
cukinii, ułożone na wierzchu potrawy.Piekarnik nagrzałam do temperatury 180*C.Taka zapiekanka nie wymagała długiego pieczenia,
mięso było już ugotowane, a chciałam zachować delikatny smak. Wyjęłam ją z piekarnika po mniej niż pół godzinie.300g
jogurtu naturalnego1 duży
banan2 garści
otrębów granulowanych z
czarną porzeczką KupiecPrzygotowanie tego deseru zajęło mi dosłownie dwie minuty!W miseczce zmiksowałam ze sobą
jogurt naturalny i pokrojonego już na mniejsze kawałki
banana.Uzyskany krem rozdzieliłam do dwóch literatek, a na wierzch każdej wsypałam po garści
otrębów granulowanych.Słodki, energetyczny deser bez dodatku
cukru. :)
Pokochałam ideę robienia zapiekanek w naczyniu żaroodpornym! Są pyszne, a pomysły na nie mnożą mi się w głowie z minuty na minutę. Wydaje się, że jest to jeszcze bardziej uniwersalne danie, niż pizza. Na liście składników można umieścić niemalże wszystko! Moja dzisiejsza wersja to świetnie zbilansowany obiad.
Makaron pełnoziarnisty dostarcza multum węglowodanów złożonych, potrzebnych organizmowi szczególnie po intensywnym, sobotnim treningu. Duża ilość
kurczaka spełnia wymóg, jako że każdy posiłek powinien zawierać
białko, a
szpinak, tak nielubiany przez dzieci, których dziś mamy święto, zawiera zdecydowaną większość witamin i jest od jakiegoś czasu jednym z moich ulubionych warzyw! :)
Cukinia dobrze komponuje się
smakowo i również dostarcza witamin.Deser jest jeszcze prostszy w przygotowaniu niż prezentowany poprzednio. Słodki, chociaż niskokaloryczny. Dostarcza energii,
białka i jest bogaty w błonnik pokarmowy.Sprawdź też przepis na:zapiekankę
mięsno-
makaronowąsałatkę z
kurczakiem i
ananasemlekką
sałatkę z
kurczakiemgalaretkę owocową