Wykonanie
Krem z pieczonych
papryk i
pomidorów to świetna zupa na nadchodzące jesienne chłody. Smaczna, sycąca i mocno rozgrzewająca. To jak ją przyprawicie zależy od waszej fantazji. Ja w kuchni stosuję już od jakiegoś czasu minimalizm, lubię czuć smak warzyw a nie samych przypraw. Ale Wy możecie zaszaleć, bo kto Wam zabroni :) zupa z
przyprawami czy bez będzie pyszna :)Składniki (na zupę dla około 3 osób):4 średniej wielkości
ziemniaki2 średniej wielkości
marchewkiplaster
seleragruby plaster
pora (biała część)1 mała
pietruszka4
papryki (u nas 2 czerwone, 1 żółta, 1 zielona)5 średniej wielkości
pomidorówlistek laurowyziele angielskieziarnka
pieprzusól,
pieprz do smaku
majeranek,
bazyliaolej ryżowy lub
oliwa z oliwek do skropienia warzywPrzygotowanie:1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.2.
Paprykę i
pomidory, kroimy na połowki. Z
Papryki wyjmujemy gniazda nasienne, z
pomidorów usuwamy zielone części, będące przedłużeniem łodygi. Następnie układamy te warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Papryki skórką do góry,
pomidory skórką do dołu. Natłuszczamy pędzlem z
oliwą, lub skrapiamy
oliwą każde z warzyw, posypujemy je odorbiną
pieprzu,
majeranku,
bazyli. Pieczemy w 180°C przez 40 minut.3. Pozostałe warzywa, czyli
ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pora obieramy, kroimy,jeszcze raz płuczemy, a następnie zalewamy
wodą, tak by je przykryła i gotujemy na wolnym ogniu z
zielem angielskim, liściem laurowymi i innymi
przyprawami do miękkości.4. Gdy
papryka i
pomidory się upieką przekładamy je na talerz,
papryki wkładamy na chwilę do torby foliowej, szczelnie je zamykamy, by się zaparowały - to pomoże usunąć z nich skórkę.
Pomidory obieramy ze skórki od razu, oczywiście uważając by się nie sparzyć :) Gdy skończymy obierać
pomidory, obieramy
paprykę, skórka, będzie już z niej ładnie schodzić.5. Następnie z
bulionu warzywnego wyjmujemy
liść laurowy, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego. Dodajemy do niego obrane ze skórki upieczone
pomidory i
paprykę. Gotujemy około 5 minut.6. Tak przygotowaną zupę blendujemy. By zupa miała odpowiednią gęstość, warto odlać do szklanki część
warzywnego bulionu, warzywa zblendować i dodać go ponownie tylko w przypadku gdy zupa będzie zbyt gęst.Najlepiej smakuje gorąca, podawana z
fetą, lub kleksem
śmietany i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego :)