Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale u Nas mamy piękną jesień za oknem tej wiosny :) więc postanowiłam choć w kuchni zaszaleć i zrobić coś co kojarzy się ze słońcem. Padło na babkę
kokosową :) Smakuje cudownie: mocno kokosowa, tłuściutka i ciężka w dobrym znaczeniu tego słowa. W towarzystwie
polewy czekoladowej sprawia, że dzień od razu robi się lepszy :)Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
wiórków kokosowych1 szklanka
oleju rzepakowego1 i 1/4 szklanki
cukru1 szklanka
mleka kokosowego5 jajPrzygotowanie:1. Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia a następnie mieszamy z wiórkami i odstawiamy.2.
Cukier i
olej umieszczamy w naczyniu i miksujemy.3. Następnie do masy z
cukru i
oleju kolejno wbijamy
jaja ciągle miksując.4. Do jajecznej masy wsypujemy 1/3
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i wiórkami i dalej miksujemy.5. Następnie do powstałej masy dodajemy pół szklanki
mleka kokosowego ciągle miskując. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania
mąki i
mleka.6. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 160°C.7. Dużą formę na babkę smarujemy
olejem i posypujemy
bułką tartą (ja posiadam formę silikonową - którą tylko delikatnie natłuszczam).8. Ciasto przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160°C. Pamiętajmy jednak, że każdy piekarnik jest inny: pieczenie może trwać dłużej lub krócej - zawsze ciasto sprawdzamy patyczkiem.Gotowe ciasto studzimy w formie a następnie dekorujemy według uznania.Ja osobiście polecam podawać je z
polewą czekoladową, którą przygotowuje na tzw. oko, mieszając około 3 łyżki
mleka kokosowego, 2 łyżki
margaryny, 2 łyżeczki
kakao i 3 łyżeczki
cukru trzcinowego. :) Składniki umieszczam w rondelku, mieszam, zagotowuje i kiedy polewa delikatnie zgęsnieje polewam nią ciasto.Smacznego :)P.s. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Ciasto polecam wielbicielom słodkich i wilgotnych ciast. Moje podniebienie skradło i na pewno
będę wracać do tego przepisu.