Wykonanie
Uwielbiam
kokosy i kiedy tylko trafiłam na ten przepis musiałam go sprawdzić. Nie pożałowałam - ciasto wyszło intensywnie
kokosowe i jak na babkę dość mokre. Zdecydowanie odpowiadają mi te smaki. Przepis pochodzi ze strony
Magda Kucharzy .Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopakowanie budyniu
śmietankowego1 szklanka
wiórków kokosowych1
mleko kokosowe (400 ml)3
jajka0,5 szklanki
olejuUbijamy
jajka. Dodajemy do nich
cukier i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki:
mleko kokosowe i
olej. W oddzielnej misce mieszamy ze
sobą suche składniki i następnie łączymy je z mokrymi dobrze miksując. Przekładamy masę do foremki do babki z kominem i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto można ozdobić
polewą czekoladową ale u mnie miało być ono na podróż więc żeby się łatwiej jadło posypałam jedynie wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)