Wykonanie
Magdalenki - popularne muszelkowe
ciastka pochodzące z Francji, które podbiły
serca smakoszy słodkich wypieków. Mimo pewnych uprzedzeń i po licznych zachwytach kulinarnej blogosfery, postanowiłem się za nie zabrać. Do pewnego czasu miałem pewne obawy, że
ciastka nie będą tak dobre, o czym wszyscy tak zapewniają. Jednak uznałem, że chyba warto spróbować. Może się
mylę, w końcu piekło je już tyle osób i wszyscy byli zachwyceni. Zatem kupiłem foremkę, zabrałem się do pieczenia i jak się okazało miałem rację. Magdalenki - wiele szumu o nic. Zwykłe, suche
ciastka z
mąki,
cukru,
mleka,
jajek i
proszku do pieczenia. Faktycznie, są ładne i urocze, jednak ciasto jest zbyt przeciętne abym chciał upiec je ponownie. Nie uważam, że
ciastka są złe, bo nie są, ale nie do końca rozumiem tak dużą ich popularność. A jeśli wśród Was są miłośnicy magdalenek i
kokosa, pewnością polubią i moją, prostą wersję tych
ciastek.składniki (ok. 18 sztuk):100 g
mąki30 g
wiórków kokosowych30 ml
mleczka kokosowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g
cukru2
jajkaJajka utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
mleko kokosowe oraz
wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone
cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.Smacznego! :)