ßßß Cookit - przepis na kokosowe magdalenki

kokosowe magdalenki

nazwa

Wykonanie

Magdalenki - popularne muszelkowe ciastka pochodzące z Francji, które podbiły serca smakoszy słodkich wypieków. Mimo pewnych uprzedzeń i po licznych zachwytach kulinarnej blogosfery, postanowiłem się za nie zabrać. Do pewnego czasu miałem pewne obawy, że ciastka nie będą tak dobre, o czym wszyscy tak zapewniają. Jednak uznałem, że chyba warto spróbować. Może się mylę, w końcu piekło je już tyle osób i wszyscy byli zachwyceni. Zatem kupiłem foremkę, zabrałem się do pieczenia i jak się okazało miałem rację. Magdalenki - wiele szumu o nic. Zwykłe, suche ciastka z mąki, cukru, mleka, jajek i proszku do pieczenia. Faktycznie, są ładne i urocze, jednak ciasto jest zbyt przeciętne abym chciał upiec je ponownie. Nie uważam, że ciastka są złe, bo nie są, ale nie do końca rozumiem tak dużą ich popularność. A jeśli wśród Was są miłośnicy magdalenek i kokosa, pewnością polubią i moją, prostą wersję tych ciastek.
składniki (ok. 18 sztuk):
100 g mąki
30 g wiórków kokosowych
30 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
2 jajka
Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/kokosowe-magdalenki.html