ßßß Cookit - przepis na Magdalenki z borówkami

Magdalenki z borówkami

nazwa

Wykonanie

W naszym domu pojawiła się mała Ida, wyczekiwana przez 9 miesięcy. Okazuje się, że obecność bobasa, nie przeszkadza w rozwijaniu kulinarnych pasji. Dlatego dziś z okazji przyjazdu babci Halinki upiekłam muffiny z borówkami . Robi się je bardzo szybko, wyrobiłam się podczas Idusiowej drzemki. Smakują pysznie :) orginalny przepis pochodzi od pani Doroty ze strony mojewypieki.pl Jednak ja go zmodyfikowałam według własnej fantazji, co i wam polecam. Warto czasem popuścić wodze wyobraźni i odrobinę poeksperymentować :)
Magdalenki
Przygotowanie:
Z kuchennej szafki wyjąć następujace składniki:
3/4 szklanki brązowego cukru
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczyptę soli
skórkę otartą z 2 cytryn
60g roztopionego masła
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1 szklankę mleka
200g świeżych borówek amerykańskich lub jagód
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn, rotopione, lekko przestudzone masło, olej, roztrzepane jajka i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając mikserem do momentu połączenia składników. Do tak przygotowanego ciasta dodać borówki, wymieszać łyżką.
Formę na 12 muffin wyłożyć papilotkami. Przygotowane ciasto rozłożyć do papilotek, wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć po brzegi papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier cytrynowy:
2 łyzki soku z cytryny
poł szklanki cukru pudru
Tak przygotowany lukier jest idealny do lukrowania muffin, bo jest gęsty nie spływa, nie nadaje się do polukrowania babek, wtedy trzeba by zmienić proporcje, by był rzadszy.
Muffiny są pyszne :) :) Po ich upieczeniu będzie wam słodko i błogo :) Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/07/magdalenki-i-borowkami.html