ßßß
Ostrzegałam już, że na blogu będzie mnóstwo przepisów z czereśniami? Nie? To ostrzegam teraz - dopóki sezon trwa, będę monotematyczna, gdyż czereśnie to stanowczo moje ulubione owoce. Od końca maja jem je na kilogramy ;-)Dzisiaj muffiny od My Baking Addiction, które wypatrzyła Dorota z Moich Wypieków, a które je dopasowałam do swojej czereśniowej miłości (w przepisie oryginalnym dodatkiem są borówki amerykańskie).Polecam przepis, bo muffiny są super-hiper-pyszne. Na posiadówie w domowej strefie kibica rozeszły się błyskawicznie. I to wśród mężczyzn, którzy podobno nie przepadają za słodyczami. Cytryna bardzo fajnie kontruje słodki smak, a ciasto jest puszyste i miękkie. Lukier jest dodatkiem niezbędnym. Bez niego cały deser traci urok.Co będzie potrzebne?(na ok. 15 sztuk)2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 szklanki brązowego cukru2 i 2/3 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodyszczypta soliskórka otarta z 2 cytryn60 g masła (roztopionego)1/4 szklanki oleju2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka mleka350 g czereśni (waga PO wydrylowaniu!)200 g cukru pudru (do lukru)sok z jednej cytryny (do lukru)+ piekarnik, sztywne papilotki lub blacha do muffinek, mikser, miskaJak to zrobić?Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (tryb: termoobieg).W międzyczasie składniki suche, tj.: oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy razem w jednej misce.W drugiej misce miksujemy do połączenia składniki mokre, tj.: masło, olej, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt z wanilii, a także skórkę otartą z dwóch cytryn.Składniki suche dosypujemy do mokrych i mieszamy wszystko krótko mikserem na najwyższych obrotach (do czasu połączenia się składników, ok. 10 sekund). Na sam koniec wsypujemy wydrylowane czereśnie (każda przekrojona na pół) i mieszamy.Powstałe ciasto wykładamy do papilotek, do ich wysokości. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez ok. 20-25 minut albo do "suchego patyczka".Muffiny studzimy na kratce i lukrujemy, gdy są jeszcze ciepłe.Lukier otrzymujemy, łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier wydaje nam się za rzadki, dodajemy więcej cukru, a jeśli za gęsty - dolewamy wodę.Smacznego!













