Wykonanie
Można powiedzieć, że jest to
tarta kombinowana. Powstała z tego, co akurat było w lodówce. Dodałam trochę
camemberta, żeby podkreślić ładnie smak. Podaję przepis na blaszkę 25 cm, na zdjęciu jest 27 cm, dlatego
tarta wyszła dość niska.Składniki na ciasto:180 g
mąki pszennej80 g masła/margaryny1
jajkoszczypta
soliSkładniki na nadzienie:3/4
serka camembert (użyłam 120 gramowego
serka Turek natural)1/2 małego
pora1 średnia
cebula5
pomidorków koktailowych6 średnich
pieczarek2 łyżki
śmietany 18%1
jajkosól,
pieprzZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 min. do lodówki.W tym czasie pokroić
pora i
pieczarki na plasterki,
cebulę na półplasterki,
pomidory w ćwiartki, a
ser w plasterki i następnie w kostkę.Wymieszać
jajko,
śmietanę i
przyprawy.Podsmażyć na patelni
por i
cebulę, dodać
pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę przestygły.Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (lub po prostu wylepić), ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5-10 min w 175 st. C.Wlać do miski masę jajeczną, wrzucić
ser i usmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na podpieczonne ciasto, ułożyć na wierzchu
pomidorki i piec w 175 st. C przez ok 25-30 min.Ewka