ßßß Cookit - przepis na Tarta warzywna z camembertem

Tarta warzywna z camembertem

nazwa

Wykonanie

Można powiedzieć, że jest to tarta kombinowana. Powstała z tego, co akurat było w lodówce. Dodałam trochę camemberta, żeby podkreślić ładnie smak. Podaję przepis na blaszkę 25 cm, na zdjęciu jest 27 cm, dlatego tarta wyszła dość niska.
Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
80 g masła/margaryny
1 jajko
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
3/4 serka camembert (użyłam 120 gramowego serka Turek natural)
1/2 małego pora
1 średnia cebula
5 pomidorków koktailowych
6 średnich pieczarek
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 min. do lodówki.
W tym czasie pokroić pora i pieczarki na plasterki, cebulę na półplasterki, pomidory w ćwiartki, a ser w plasterki i następnie w kostkę.
Wymieszać jajko, śmietanę i przyprawy.
Podsmażyć na patelni por i cebulę, dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę przestygły.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (lub po prostu wylepić), ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5-10 min w 175 st. C.
Wlać do miski masę jajeczną, wrzucić ser i usmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na podpieczonne ciasto, ułożyć na wierzchu pomidorki i piec w 175 st. C przez ok 25-30 min.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/09/tarta-warzywna-z-camembertem.html