ßßß Cookit - przepis na Seromak - Serniko-makowiec

Seromak - Serniko-makowiec

nazwa

Wykonanie

To wspaniałe połączenie, dwa ulubione ciasta w jednym:) Przepis zaczerpnięty z bloga Smakuje, z drobnymi zmianami.
Składniki:
masa makowa:
20 dag maku (kupiłam już zmielony)
2 jajka (osobno żółtka i białka) + dodatkowo 3 białka
niecałe pół szklanki cukru
kilka kropel aromatu migdałowego
40g masła
2 łyżki miodu
Jeśli mak jest niezmielony to należy go zalać mlekiem i gotować ok 15 min. Przykryć przykrywką i zostawić najlepiej na noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzić i zmielić trzykrotnie.
Ubić białka na sztywną pianę. W osobnym naczyniu mak wymieszać z żółtkami, cukrem, miodem, aromatem i roztopionym masłem. Delikatnie dodać ubite na sztywno białka. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej blachy (u mnie tortownica o średnicy 24cm).
masa serowa:
700 g tłustego twarogu podwójnie zmielonego
80g masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 budyniu śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Połączyć z serem, budyniem i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć masę serową na masę makową. Piec w temp. 160st. C przez około 1,5godz (nie do suchego patyczka, wierzch będzie ścięty ale galaretowaty). Wystudzić, najlepiej całą noc w lodówce.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/09/seromak-serniko-makowiec.html