Wykonanie
Polecam na rodzinny obiad lub na specjalną okazję. Sukces gwarantowany, a poczęstowani odwdzięczą się dobrym słowem. No i może niektórzy obliżą talerz, jak u mnie to miało miejsce;-) Świetnie pasują do sosu kluski śląskie (niedługo na blogu) lub kopytka.Ja takie dania pamiętam z dzieciństwa i zawsze cieszyły się ogromnym powodzeniem u wszystkich, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Polecam ich przygotowanie zwłaszcza jak się ma dużo gości. Obiad praktycznie robi się sam i nie absorbuje nas, a w takich przypadkach czas nie jest naszym sprzymierzeńcem, bo zawsze go brakuje;-)
Składniki:4 sztuki udek kaczych,2
cebule,
sól,
pieprz,
tymianek1 łyżka
maki,100 ml
śmietany 18% tł.,
woda do podlania.Przygotowanie:Udka kacze podzielić na 2 części, natrzeć
solą i
pieprzem. Odstawić na minimum 1 h. Obsmażyć na gorącej patelni, żeby się zrumieniły. Przełożyć do brytfanny, obsypać
tymiankiem i pokrojoną w półtalarki
cebulą. Podlać
wodą. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec pod przykryciem około 1,5 h.Po tym czasie sprawdzić, czy
mięso jest dostatecznie miękkie. Jeśli nie to podpiekać jeszcze około 0,5 h.Wyjąć
mięso z sosu.
Mąkę wymieszać ze
śmietaną, dodać do pozostałości w brytfance. Zagotować i doprawić. Zmiksować sos. Dodać kawałki
mięsa do gotowego sosu.