ßßß
Staramy się w okresie upałów nie kupować gotowych wędlin z bardzo prostego powodu – nie wytrzymują próby czasu i temperatur. Chciałam Wam zaproponować domową konserwę, o której przypomniała mi koleżanka z pracy. Przypomniała, bo kiedyś moja babcia była specem od tego typu przetworów. Podczas wojny trafiła do niewoli na ziemiach zachodnich i pracowała u niemieckiego rolnika. Wtedy się nauczyła przyrządzać takie domowe wędliny. Mówię Wam pychotka J I ta galaretka…;-))
Szkoda, że wówczas nie interesowałam się kuchnią i kulinariami...Pewnie miała więcej takich "perełek";-)
Składniki (na 3 słoiki 500 ml):750 g mielonej łopatki,1-2 ząbki czosnku,1 łyżeczka majeranku,1 łyżeczka pieprzu,1-1,5 łyżeczki soli morskiej,0,5 łyżeczki soli peklowej.Przygotowanie:Mięso wyrobić z przyprawami i czosnkiem. Ewentualnie doprawić dodatkowo jeśli podane proporcje są za małe. Mięso włożyć do wysterylizowanych słoików, do ¾ wysokości, ubijając łyżką, tak żeby nie było wolnej przestrzeni od dna. Pasteryzować wg poniższej tabeli. Wstawić do lodówki.Pojemność słoika [ml]Czas pasteryzacji 1 dnia [min]Czas pasteryzacji 2 dnia [min]Czas pasteryzacji 3 dnia [min]500604030100090604515001208060Trwałość produktuDo 1 miesiącaDo 3 miesięcyDo 6 miesięcy