ßßß



Po tłustym czwartku proponuję lekką sałatkę z roszponki i łososia wędzonego. D o sosu użyłam oleju z orzechów włoskich - fajnie współgrał z resztą składników. Można zjeść na obiad lub podać jako przystawkę na imprezie.Tak mi słodko... Sałatka okazała się świetną odmianą dnia wczorajszego.Składniki:roszponka,kilka plastrów wędzonego łososia ,ser długodojrzewający Bursztyn,orzechy włoskie,do sosu:50 ml oleju z orzechów włoskich,kilka kropel octu winnego,pół łyżeczki miodu,pół łyżeczki musztardy Dijon,można dodać odrobinę wody,sól do smaku.Przygotowanie:Roszponkę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu. Łososia rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone, wcześniej uprażone orzechy. Posypać startym serem. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu i podać osobno w naczynkach, aby każdy sam mógł sobie polać sałatkę.