Wykonanie




Po tłustym czwartku proponuję lekką
sałatkę z
roszponki i
łososia wędzonego. D o sosu użyłam
oleju z
orzechów włoskich - fajnie współgrał z resztą składników. Można zjeść na obiad lub podać jako przystawkę na imprezie.Tak mi słodko...
Sałatka okazała się świetną odmianą dnia wczorajszego.Składniki:
roszponka,kilka plastrów
wędzonego łososia ,
ser długodojrzewający
Bursztyn,
orzechy włoskie,do sosu:50 ml
oleju z
orzechów włoskich,kilka kropel
octu winnego,pół łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
musztardy Dijon,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:
Roszponkę umyć, wysuszyć, ułożyć na talerzu.
Łososia rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone, wcześniej uprażone
orzechy. Posypać
startym serem. W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie składniki sosu i podać osobno w naczynkach, aby każdy sam mógł sobie polać
sałatkę.
