ßßß Cookit - przepis na Pita z mięsem i warzywami

Pita z mięsem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Pita zawsze będzie mi się kojarzyła z okresem moich studiów we Wrocławiu, z Dworcem Głównym i podróżą pociągiem do domu. To był taki rytuał. Najpierw bieg do kasy po bilet, a potem odstanie w gigantycznej kolejce, żeby kupić sobie na podróż pitę. Tamta była głównie napełniona kukurydzą i białą kapustą, ale samo wspomnienie jest już piękne. Wspaniałe są te podróże w czasie:-)
Składniki:
bułki pita,
mięso ulubione ( najczęściej pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego),
można użyć sera zamiast mięsa,
kilka liści sałaty,
pomidor,
ogórek,
papryka czerwona,
kawałek kapusty biał ej lub czerwon ej,
cebula, na sos:
1 łyżeczka majonezu,
jogurt naturalny (ilość wg uznania),
śmietana 12% (ilość wg uznania),
1-2 ząbki czosnku (wg uznania),
kechup,
papryka słodka, sól.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski i podsmażyć, ewentualnie doprawić. Jeśli pita ma być bezmięsna, to starkować ulubiony ser . Warzywa pokroić drobno . K apustę poszatkować, posolić i zagnieść ręką, żeby zmiękła. Zrobić sos czosnkowy z podanych składników.. Pity podgrzać w tosterze, odciąć końcówkę i napełnić w dowolnej konfiguracji.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/01/pita-z-miesem-i-warzywami.html