Wykonanie
Pita zawsze będzie mi się kojarzyła z okresem moich studiów we Wrocławiu, z Dworcem Głównym i podróżą pociągiem do domu. To był taki rytuał. Najpierw bieg do kasy po bilet, a
potem odstanie w gigantycznej kolejce, żeby kupić sobie na podróż
pitę. Tamta była głównie napełniona
kukurydzą i
białą kapustą, ale samo wspomnienie jest już piękne. Wspaniałe są te podróże w czasie:-)Składniki:
bułki pita,
mięso ulubione ( najczęściej pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego),można użyć
sera zamiast
mięsa,kilka liści
sałaty,
pomidor,
ogórek,
papryka czerwona,kawałek
kapusty biał ej lub czerwon ej,
cebula, na sos:1 łyżeczka
majonezu,
jogurt naturalny (ilość wg uznania),
śmietana 12% (ilość wg uznania),1-2 ząbki
czosnku (wg uznania),
kechup,
papryka słodka,
sól.Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski i podsmażyć, ewentualnie doprawić. Jeśli
pita ma być bezmięsna, to starkować ulubiony
ser . Warzywa pokroić drobno . K
apustę poszatkować, posolić i zagnieść ręką, żeby zmiękła. Zrobić
sos czosnkowy z podanych składników..
Pity podgrzać w tosterze, odciąć końcówkę i napełnić w dowolnej konfiguracji.