ßßß Cookit - przepis na Amoniaczki

Amoniaczki

nazwa

Wykonanie

W tym roku nie miałam czasu na przygotowania do tegorocznych Świąt. Wszystko robię na ostatnią chwilę. N ie mogło zabraknąć amoniaczków, które moja babcia robiła każdego roku. Do dzisiaj pamiętam okres okołoświąteczny, babcię siadającą wieczorem z kubkiem ciepłego mleka i talerzykiem ciasteczek:-) Przynajmniej tak można ożywić wspomnienia:-) Moja córcia ma ten sam zwyczaj i mam nadzieję, że Ona również będzie kiedyś piekła przed świętami Bożego Narodzenia amoniaczki.
Składniki:
1 kg mąki,
1 kostka masła,
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
7 żółtek,
1 cukier waniliowy,
0,5 szkl. letniego mleka,
1 łyżka amoniaku spożywczego,
cukier i białka do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie:
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, wbijając ż ółtka. W mleku rozpuścić amoniak, dodać do ciasta wszystkie składniki . Podsypując mąkę rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrajać ciasteczka gotowymi formami, ewentualnie szklanką. Smarować roztrzepanym białkiem i maczać w cukrze. Wstawić do gorącego piekarnika o temp 180 stopniach, piec kilka minut. Wyciągać jeszcze blade lub leciutko zarumienione. Odłożyć do ostygnięcia, następnie zapakować do pojemników. Ciasta starczy na bardzo dużo ciasteczek, można spokojnie wziąć pół porcji.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/amoniaczki.html