ßßß



W tym roku nie miałam czasu na przygotowania do tegorocznych Świąt. Wszystko robię na ostatnią chwilę. N ie mogło zabraknąć amoniaczków, które moja babcia robiła każdego roku. Do dzisiaj pamiętam okres okołoświąteczny, babcię siadającą wieczorem z kubkiem ciepłego mleka i talerzykiem ciasteczek:-) Przynajmniej tak można ożywić wspomnienia:-) Moja córcia ma ten sam zwyczaj i mam nadzieję, że Ona również będzie kiedyś piekła przed świętami Bożego Narodzenia amoniaczki.Składniki:1 kg mąki,1 kostka masła,1 kostka margaryny,1 szklanka cukru,7 żółtek,1 cukier waniliowy,0,5 szkl. letniego mleka,1 łyżka amoniaku spożywczego,cukier i białka do posmarowania wierzchu.Przygotowanie:Masło i margarynę utrzeć z cukrem, wbijając ż ółtka. W mleku rozpuścić amoniak, dodać do ciasta wszystkie składniki . Podsypując mąkę rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrajać ciasteczka gotowymi formami, ewentualnie szklanką. Smarować roztrzepanym białkiem i maczać w cukrze. Wstawić do gorącego piekarnika o temp 180 stopniach, piec kilka minut. Wyciągać jeszcze blade lub leciutko zarumienione. Odłożyć do ostygnięcia, następnie zapakować do pojemników. Ciasta starczy na bardzo dużo ciasteczek, można spokojnie wziąć pół porcji.


