Wykonanie
18 Flares Twitter 0 Facebook 18 18 18 18 Flares ×Nie każdy ma czas na codzienne zakupy. Żyjemy coraz szybciej, a wyjście do sklepu trwa zazwyczaj kilka godzin jeśli uzupełnia się zapasy i planuje menu dla rodziny. W pośpiechu zdarza się kupić za dużo o kilka produktów. Nadwyżki trafiają do śmieci bo świeża żywność ma krótkie terminy przydatności do spożycia. Według mnie szczególnie niewłaściwy sposób przechowywania sprawia, że jedzenie, w szczególności
owoce i warzywa, ale też
sery i
wędliny, znacznie szybciej się psują. Dziś pokażę Ci kilka sposobów na efektywne przechowywanie żywności, poradnik podziliłam na dwie części pierwsza część dziś, reszta w środę. Zaczynamy!

1. Świeża
sałata!Różne odmiany
sałat można kupić w głowkach lub przygotowanych do zjedzenia foliowych opakowaniach. Na rynku znajdziemy ich dziesiątki rodzajów. O ile smak
sałaty to kwestia gustu o tyle jej sposób przechowywania nie różni się dla jej rodzajów. Czy zauważyłaś/eś, że
sałaty jeżeli nie zje się ich w dzień, dwa po zakupie zaczynają puszczać
wodę i mimo chłodu lodówki pleśnieją? Jak sobie z tym poradzić?

Oto moja prosta rada. Do worka z
sałatą, jeśli taką kupiłeś/aś, włóż złożony na 4 listek ręcznika papierowego, który pochłonie
wodę parującą z Liści.
Sałaty w główkach myj bezpośrednio przed spożyciem, możesz podzielić je na listki i przechowuj owinięte papierowym ręcznikiem, w foliowej lub papierowej torbie.Jeżeli
sałata zdążyła zwiędnąć, nie martw się. Sfatygowaną
sałatę wrzuć do miski z zimną
wodą z
lodem. Po kilku minutach delikatnie osusz.
Sałata odżyje i stanie się jędrna – idealna na
sałatkę!2. Zawsze
świeże Jabłka!
Jabłka wydzielają etylen. Etylen to hormon roślinny, który przyczynia się szybkiego psucia
owoców i warzyw. Jeżeli jakieś znajdują się wśród otaczających je
jabłek z pewnością zaczną psuć się szybciej. Aby uchronić
owoce i warzywa przed szybszym dojrzewaniem przechowuj
jabłka w osobnym pojemniku lub torbie plastikowej, uważaj jednak aby nie była wilgotna. Wilgotne i ciepłe środowisko grozi szybszymi rozwojem bakterii.3. Świeże
ziemniakiKupowanie dużych partii
ziemniaków jest coraz bardziej popularne i ekonomiczne. Pamiętam stosy
ziemniaków w piwnicy moich dziadków. Wykopane latem
ziemniaki musiały starczyć rodzinie do następnych zbiorów. Ale jak nasi dziadkowie chronili je przed ich kiełkowaniem i gniciem? Ratunkiem dla wielbicieli
kartofli były i są
jabłka. Wspomniany wyżej etylen dobrze wpływa na ich kondycje, dzięki
czemu dłużej są świeże i wolniej kiełkują. Czary? Nie. Najprawdziwsza chemia. Czy to się opłaca? Oczywiście. Kilka
jabłek ochroni przed psuciem kilkanaście kilgramów
ziemniaków.4. Dłużej świeże
bananyBanany będą dłużej świeże jeżeli kupując kiść
bananową, swoją
drogą to ładne określenie, nie rozdzielisz
bananów na sztuki. Mało tego. Łączenie
bananów owiń szczelnie folią aluminiową aby zapobiec dostawaniu się do środka powietrza powodującego dojrzewanie i wzmagającego rozwój bakterii.

5.
Seler naciowyOstatnio modny
seler naciowy jest warzywem zapewniającym dobre trawienie i szczupłą sylwetkę. Niestety,
seler ma to do siebie, że szybko wysycha. Aby zapobiec parowaniu użyj folii aluminiowej. Szczelnie
owiń nią
seler naciowy po czym przechowuj go w lodówce.
Seler przechowuj w całości, jeśli planujesz go zjeść w przeciągu tygodnia. Dzieciom możesz pokroić go w kawałki widoczne na zdjęciu.6. Bakterie i
grzyby! Powodem psucia miękkich
owocówMiękkie
owoce –
jagodowe i pestkowe, są szczególnie wrażliwe na zmiany temperatur, i wilgoć a co za tym idzie szybciej pleśnienieją. Aby cieszyć się nimi dłużej
truskawki,
maliny,
morele,
jagody,
śliwki czy
wiśnie należy umyć w wodzie z
octem – 1 część
octu winnego lub
spirytusowego (polecam
winny) na 5 części
wody.
Woda z
octem wyeliminuje bakterie i
grzyby znajdujące się na powierzchni
owoców, a to właśnie one są powodem ich psucia! Po takiej kąpieli
owoce osusz i przechowuj w lodówce w papierowym, suchym pojemniku.

7. Wrogowie lodówki:
pomidory!W lodówce nie przechowuj
pomidorów, ale też
ziemniaków i
cebuli.
Pomidory mają sporo
wody zamkniętej w miąższu, po wpływem zimna
woda ta uwalnia się – paruje, co ma niekorzystny wpływ na ich smak. Staraj się więc kupować je na bieżąco. Jeśli są niedojrzałe przechowuj je z
jabłkami, szybciej dojrzeją, z dojrzałych usmaż
keczup lub zrób spaghetti.
Pomidory puszczając sok lubią pleśnieć przechowuj je w papierowej torbie, lub w suchym koszu na warzywa.

Ciąg dalszy poradnika w środy i w niedziele!Powiązane notki:Robienie
przetworów krok po kroku