Wykonanie
Uwielbiam mroźną zimą otwierać te przeciery z
jabłek, które sprowadzają do mojej kuchni zapach jesiennego poranka. Ja wtedy przypominam sobie naszą jabłonkę w ogrodzie uginającą się pod ciężarem
jabłek, która najpiękniej prezentuje się o poranku cała pokryta kropelkami rosy i niteczkami babiego lata. Cudo!To coś dla wielbicieli szarlotek i
ryżu z jabłkami. Ja do tych
jabłek dodaję sporo
cukru, więc pamiętajcie by później w danym przepisie jego ilość odpowiednio zmodyfikować. Czasem przygotowuję ten mus z papierówek, czasem z antonówek, ale tak na dobrą sprawę każde
jabłka się nadają. Trzeba jednak (w zależności od wykorzystanego gatunku) odpowiednio wydłużyć lub skrócić czas prażenia. Przedstawiam wersję najprostszą, bez żadnych dodatków. Uważam, iż
goździki, czy
cynamon przyćmiewają prawdziwy aromat
jabłek, więc dodaję te
przyprawy wtedy, gdy przygotowuję określone danie.Składniki:2 kg
jabłek1/2 kg
cukru50 ml
wodyJabłka myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy dokładnie gniazda nasienne i tak oczyszczone
owoce szatkujemy. Pokrojone wrzucamy do rondelka o grubym dnie. Dolewamy 50 ml
wody (
jabłka na samym początku będą powoli puszczały sok, więc bez
wody mogą przywrzeć do dna naczynia) i smażymy całość na niewielkim ogniu ogniu, cały czas
owoce mieszają. Po około 30 minutach wsypujemy
cukier (odradzam dodawanie
cukru na samym początku, gdyż
owoce szybciej się wtedy przypalają). Prażymy mus kolejne 30 minut (można go wydłużyć do 45-50 minut, jeśli
jabłka pierwotnie były dość twarde).Gorące
jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno i pasteryzujemy 10 minut (pasteryzacja na mokro
przetwory gorące).