Wykonanie
Śledzie pod Pierzynką znane też jako Szuba, to warstwowa
sałatka śledziowa. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, mimo tego smacznie się one łączą, dzięki
czemu sałatka jest dość popularna.W wielu przepisach dodaje się również warstwę
marchewki, u mnie nie ma, bo postanowiłam skorzystać z przepisu z segregatora mojej siostry. Pamiętam jak kilka lat temu przed Świętami, zrobiłam telefonem zdjęcie temu przepisowi. Skorzystałam z niego raz, może dwa i w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie jak smakował, a przy okazji podzielić się nim z
Wami.Wracając do segregatora siostry, ma ona w nim mnóstwo przepisów, jedne pisane ręcznie, inne drukowane. Nie jestem pewna ile ma tych segregatorów. Swego czasu namiętnie korzystała z przepisów zamieszczonych w internecie i gromadziła je właśnie w tych segregatorach. Siostra jest ode mnie 9 lat starsza i myślę, że gdyby blogowanie te 9 lat temu było tak popularne jak dzisiaj, to możliwe, że ona również miałaby swojego bloga. Chociaż może nie..., bo nie przepada za siedzeniem przy komputerze ;)
Sałatkę tą oczywiście polecam Wam na Wigilijny stół. U mnie w tym roku zagości. Jednak sprawdza się też na innych imprezach.
Składniki:2 płaty
śledziowe (
matiasy){ok 300 g}4
buraki4
ziemniaki1
cebula5
jajekmajonezsól,
pieprzBuraki i
ziemniaki ugotuj (bez obierania).
Jajka ugotuj na twardo. Jeśli
śledzie są zbyt słone, to namocz je w wodzie.
Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą najlepiej w przezroczystym naczyniu. Następnie ułóż warstwę posiekanej
cebuli. Posmaruj
majonezem.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp
solą i
pieprzem. Posmaruj
majonezemBuraki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp
solą i
pieprzem. Posmaruj
majonezemJajka obierz, odłóż jedno
żółtko, a resztę pokrój w kostkę, ułóż w misce, posyp
solą i
pieprzem. Posmaruj
majonezem. Na wierzch pokrusz
żółtko. Schłódź.
SMACZNEGO!
źródło: segregator z przepisami mojej siostry ;)