Wykonanie
Mimo, iż urodziłam się i mieszkałam blisko mazur, to nie miałam okazji nigdy jeść Farszynek Mazurskich. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi w internecie i bardzo szybko je zrobiłam, ponieważ lubię jedzenie tego typu.Zmieniłam jednak farsz. Oryginalnie jest on z
mięsa wieprzowego, ale ja nie przepadam za takim
mięsem i zazwyczaj jem tylko drobiowe. Dlatego też moje farszynki są drobiowe.
Ciasto :900 g ugotowanych
ziemniakówok 250 g
mąki ziemniaczanej2
jajkasólFarsz:150 g ugotowanego
mięsa drobiowego (u mnie piersi)2
jajka ugotowane na twardo80 g
cebuli podsmażonej na
oleju1 ugotowana
marchewkasól,
pieprz, ew. inne
przyprawy do smaku (u mnie tym razem korma)Wszystkie składniki farszu zmiel (ja zrobiłam to w malakserze). Dopraw do smaku.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp
mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności
ziemniaków może być potrzeba dosypania
mąki). Wbij dwa
jajka,
posól i zagnieć ciasto.
Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep.
Smaż na rozgrzanym
oleju do zrumienienia z każdej strony.