Wykonanie
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Źródła podawane są zarówno w Europie, jak i w Chinach. Niemniej jednak bez względu na to, czy przywiozła ją Z Florencji do Francji Katarzyna Medycejska, czy ktoś inny, mają one wielu swoich wielbicieli.Naleśniki najczęściej podawane są z powidłami, kremami,
dżemami,
twarogiem,
owocami lub czasem posypane
cukrem lub polane sosem.Możliwości jest wiele a każdy z nas ma wybrany swój ulubiony sposób podania.Tymczasem ja polecam dzisiejsze podanie ich z
owocami i
lodami....MAŁE PRZYPOMNIENIE LATA:)
SKŁADNIKI:2 szklanki
mąki1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody3
jajkasólolejświeże
owocepolewa czekoladowalody wanilioweMąkę,
mleko,
jajka,
wodę i
sól umieścić w wysokiej misce i dokładnie wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę
oleju.
Owoce obrać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki na złoty kolor i ułożyć na talerzu.
Na każdej połówce ułożyć
owoce i złożyć na pół. Wokół ułożyć kawałki
lodów i polać
polewą czekoladową. Najlepiej
lody dodawać jak naleśniki są ciepłe, wówczas
lody stworzą
waniliowy sos.