Wykonanie
Kuchnia łączy pokolenia. Taką przystawkę wysmyczyłyśmy (Teściowa i ja) na drobne spotkanie u nas w domu. Co dwie głowy wymyślą, tego nikt nie ogarnie (zdarza nam się czasami popłynąć z pomysłami). To też dowód na to, że nie potrzebujemy
mieć w kuchni nie wiadomo jakich składników - wystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane
pomidory - chyba prosciej się już nie da!
Do przygotowania faszerowanych
pomidorów potrzebujemy:- połówki świeżych
pomidorów- 1 puszkę
tuńczyka (w sosie własnym)-
majonez jogurt-
kapary-
sól,
pieprz do smaku- ćwiartki ugotowanych
jajekTuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozduście widelce. Dodajcie
jogurt,
majonez (wystarczy jedna łyżka, tak dla smaku) i
kapary (przepłuczcie je porządnie, inaczej całe nadzienie będzie nieznośnie słone) a na samym końcu
przyprawy. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki.W tym czasie umyjcie
pomidory, przekrójcie na połówki i wydrązcie środek (najlepiej go trochę osuszyć). Do środka
pomidorów nakładajcie farsz, a na wierzch układajcie ćwiartki ugotowanych
jajek i gałązki świeżych
ziół.Życzę Wam smacznego!