Wykonanie
Witam po krótkiej przerwie. Upały to czas na odpoczynek, który pomimo aury minął mi dość aktywnie na wędrówkach po górach a że tatrzańskie
widoki urokliwe i powietrze rześkie, miło mi będzie wspominać...Przepis na smaczną zapiekankę powstał na dzień przed wyjazdem, bo lodówkę wskazane było na ten czas uwolnić z żywności i wyłączyć.
Składniki2-3 kromki
pieczywa100-200 g
kiełbasy lub innej wędzonkijakiś
ser - u mnie było około 150 g
sera twarogowego i kulka
mozzarelli4-5 szt.
pomidorów1
cebula2-3 ząbki
czosnkugarść liści
bazyliimały pęczek
szczypioruzioła -
pieprz ziołowy i ciut
ostrej paprykisól,
pieprz do smaku2-3 łyżki
oliwy lub
olejuMasa jajeczna4-5 jaj250 g
jogurtu naturalnegoszczypta
ziołowego pieprzupłaska łyżka
mąki ziemniaczanej - opcjonalnie, zwłaszcza, jak sporo
pieczywa, które pochłonie sporo płynu.1 łyżka
oliwyposiekany
szczypioreksól,
pieprz do smakuPrzygotowanieFormę do zapiekania wykładam rozdrobnionym
pieczywem i skrapiam
oliwą ( u mnie forma do tarty o średnicy około 30 cm).
Ser kroję w kostkę i doprawiam
solą,
pieprzem, łyżką
oliwy. Mieszam. Podobnie przyprawiam plastry
pomidora. Do zapiekanki świetnie będzie pasować
cukinia, której akurat nie miałam pod ręką.
Cukinię w plastrach lub w kostce najlepiej podsmażyć razem z
kiełbasą i pokrojoną
cebulą. Na koniec dodać do smażonki posiekany
czosnek z
bazylią i
pieprzem ziołowym i po chwili zestawić z ognia.Na
pieczywo wykładam równomiernie podsmażoną
kiełbasę razem z dodatkami i
ser. Ugniatam składniki delikatnie łyżką i polewam zawartość masą jajeczną, wyrobioną rózgą z podanych wyżej składników.Na koniec układam plastry
pomidorów i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pod koniec pieczenia, przez 2-3 minuty, zapiekam na funkcji grilla, jeśli zapiekanka jest zbyt blada.Z taką zapiekanką idealnie komponuje się
sos pomidorowy,
ketchup,
sos czosnkowy. Bez sosu zapiekanka również ma bogaty smak. Świetnie się kroi na nieduże porcje i bardzo dobrze się prezentuje.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika