Wykonanie
Jeśli lubicie chrupiące sałatki polecam szybkie przygotowanie bardzo smacznej mieszanki - wygodnej na zimowe obiady. Dla Tych z Was, którzy wolicie miękkie sałatki proponuję
marchew,
pietruszkę i
seler blanszować w plastrach 2-3 minuty.
Wodę z gotowanych warzyw na al dente dobrze jest dodać do zalewy, żeby nie stracić smacznego
wywaru.
Składniki2 kg
ogórków sałatkowych1 kg
marchewki2-3
papryki2-3
pietruszki2 małe
selery2-3 ząbki
czosnku1/3 szklanki
olejuokoło 2 łyżeczek płaskich
soli a właściwie tyle, żeby
sałatka była smaczna3 łyżeczki
cukrupapryki ostrejszczypta
pieprzu ziołowegołyżeczka z brzuszkiem
papryki słodkiej2 łyżeczki listków z
ziół świeżych- u mnie listki
tymianku i cząbrukilka baldachów
kopru lub nasiona
kopru1,5 łyżeczki
gorczycy białejZalewa do sałatki1,5 litra
wody lub
wywaru z jarzyn1,5 szklanki (375 ml)
octu owocowego lub 250 ml
octu spirytusowego 10%1/2 lub 1/3 szklanki
cukru (około 100 ml)płaska łyżeczka
soli4-5
liści laurowych5-6 ziaren
ziela angielskiego1,5 łyżeczki
gorczycy białejPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKObrane
ogórki,
marchew,
seler,
pietruszkę szatkuję na cienkie plasterki. Można dodać
cukinię, ale bez skórki, bo lepiej smakuje. Dodaję
paprykę, pokrojoną w słupki,
czosnek posiekany w cienkie plasterki,
zioła świeże,
koper,
gorczycę,
sól,
cukier,
paprykę słodką i ostrą. Przyprawiam po prostu, jak surówkę. Mieszam i czekam kilkanaście minut do pół godziny, jak warzywa zmiękną.
Potem dodaję
olej. Mieszam dokładnie. Przygotowuję zalewę- do
wody dodaję
cukier,
liście laurowe,
ziele angielskie,
gorczycę, płaską łyżeczkę
soli. Gotuję około 5 minut. W międzyczasie układam
sałatkę w wyparzonych słoikach , zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni do zakrętek. Na koniec do zalewy dodaję
ocet i gotuję około minuty. Wlewam gorącą zalewę do słoików. Dobrze zakręcam. Pasteryzuję w gorącej, ale nie wrzącej wodzie około 15 minut. Przechowuję w chłodnym i ciepłym miejscu.Życzę bogatej spiżarni!Pozdrawiam Weronika