Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj polecam mój przepis wielbicielom
kawy. Przygotowałam piankę nasyconą
kawą prawdziwą z dodatkiem dobrego
cappuccino na
biszkoptowym murzynku. Bardzo polecam!


Składnikiciemny spód
biszkoptowy z 3 dużych jaj lub duża paczka
biszkoptów0,8 litra
śmietany 30%3-4 łyżki zmielonej
kawy prawdziwej3 łyżki kopiaste
cappuccino125 ml
mleka 2%3 łyżki
cukru pudru (lub więcej według uznania)3 łyżeczki z brzuszkiem
żelatyny2 łyżeczki
kakao do posypaniaPrzygotowaniePrzepis na FILMIEDo rondla wsypuję
kawę i dolewam
mleko. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i za kilka sekund zdejmuję z ognia. Przelewam napar z
kawy i
mleka dwukrotnie przez gęste sitko i dodaję do niego
cappuccino. Dokładnie mieszam. Do szklanki wsypuję
żelatynę i zalewam niewielką ilością zimnej
wody (2-3 łyżki). Kiedy
żelatyna spęcznieje, dodaję ją do
kawy z mlekiem. Dokładnie mieszam. Wstawiam rondelek do miski z dość ciepłą
wodą, żeby
żelatyna dobrze się rozpuściła i nie zgęstniała, zanim ją dodam do ubitej
śmietany.Nasączam ciemny
biszkopt niewielką ilością zimnego naparu z
kawy. Dla wyrafinowanego podniebienia - do
kawy można dodać 2-3 łyżki
rumu.Do ubitej zimnej
śmietany dodaję
cukier puder. Miksuję chwilę. Do rondelka z
kawą,
mlekiem i
żelatyną dodaję 4-5 łyżek
bitej śmietany i energicznie mieszam - to gwarancja, ze nie będzie grudek w piance. Wlewam porcjami do
bitej śmietany, cały czas przy tym miksując. Wlewam masę
śmietankowo-
kawową na ciasto jak zaczyna żelować, ale zachowuje jeszcze płynność (część masy zostawiłam do dekoracji). Wyrównuję w formie (moja forma dość duża - optymalnie przy tych składnikach będzie dla wymiaru około 20 cm x 30 cm). Posypuję masę
kakao przez sitko i dekoruję sadząc na cieście kilkanaście kleksów, które również oprószam
kakao. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto jest obłędne - oczywiście da amatorów
kawy!Życzę smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika