ßßß Cookit - przepis na Ryba bez panierki jak zrobić

Ryba bez panierki jak zrobić

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie. Dzisiaj mam prostą propozycję na smaczną rybę bez grubej paniery, która niestety gromadzi tłuszczu niemało...
Składniki na 2-3 osoby
cała ryba lub filet
płaska łyżeczka mieszanki ziołowej - szczypta majeranku, tymianku lub zioła prowansalskie, szczypta pieprzu ziołowego, szczypta papryki mielonej
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Przepis na filmie
Odmrożoną rybę lub fileta oczyszczam, myję i osączam z nadmiaru wody. Dodatkowo papierowym ręcznikiem zbieram ewentualny nadmiar wody. Dzięki temu ryba nie pryska na patelni i ładnie się rumieni.
Kroję filet na porcje. Oprószam solą, pieprzem i ziołami. Odstawiam na 30 minut.
Smażę na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano około 2 minut z każdej strony. Jeśli ryba dosyć gruba, tak jak u mnie, dopiekam ją jeszcze w piekarniku pod przykryciem lub bez przez około 10-15 minut (180-185 stopni C), żeby mięso nie było surowe.
Smacznego!
Dziękuję za komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/03/ryba-bez-panierki-jak-zrobic.html