Wykonanie
Witam serdecznie. Dzisiaj mam prostą propozycję na smaczną
rybę bez grubej paniery, która niestety gromadzi tłuszczu niemało...
Składniki na 2-3 osoby
cała
ryba lub filetpłaska łyżeczka mieszanki
ziołowej - szczypta
majeranku,
tymianku lub
zioła prowansalskie, szczypta
pieprzu ziołowego, szczypta
papryki mielonej
sól,
pieprz do smaku1-2 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowaniePrzepis na filmieOdmrożoną
rybę lub fileta oczyszczam, myję i osączam z nadmiaru
wody. Dodatkowo papierowym ręcznikiem zbieram ewentualny nadmiar
wody. Dzięki temu
ryba nie pryska na patelni i ładnie się rumieni.Kroję filet na porcje. Oprószam
solą,
pieprzem i
ziołami. Odstawiam na 30 minut.Smażę na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na rumiano około 2 minut z każdej strony. Jeśli
ryba dosyć gruba, tak jak u mnie, dopiekam ją jeszcze w piekarniku pod przykryciem lub bez przez około 10-15 minut (180-185 stopni C), żeby
mięso nie było surowe.Smacznego!Dziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika