ßßß
karp o wadze około 1 kg2-3 łyżki mąki pszennej (zużywam tylko jej niewielką część do obsypania)6-8 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ważne, żeby był dobrze filtrowany tzn niemętny, przejrzysty o barwie żółto-zielonkawej )sól i pieprz do przyprawienia rybyPrzepis na filmieOczyszczoną i pozbawioną szlamu i łusek rybę dokładnie myję (obcinam także wszystkie płetwy, które przeszkadzają na patelni, jak i przy jedzeniu).Osuszoną rybę kroję na niegrube dzwonka. Solę i oprószam pieprzem. Zostawiam na jakiś czas karpia w spokoju na około 30 minut lub dłużej.
Zanurzam dzwonka w mące, ale strzepuję jej nadmiar, bo mąka szybko pali się na patelni, co powoduje ciemnienie oleju. Układam na rozgrzanym tłuszczu i smażę około 2-3 minuty z każdej strony na niedużym płomieniu.Smacznego!Polecam także moje przepisy na karpia w galarecie i karpia w cieście na złotoŻyczę moim sympatycznym czytelnikom bloga, widzom na YT oraz fanom na facebookuRadosnych, rodzinnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia