ßßß Cookit - przepis na Przygotowanie karpia

Przygotowanie karpia

nazwa

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych dań na Wigilie, bo po pierwsze łatwe, bardzo smaczne i zawsze pięknie się prezentuje. Jeśli jesteśmy zabiegani postawmy na prostotę, bo najczęściej daje najlepsze efekty. Polecam!
Składniki
karp o wadze około 1 kg
2-3 łyżki mąki pszennej (zużywam tylko jej niewielką część do obsypania)
6-8 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (ważne, żeby był dobrze filtrowany tzn niemętny, przejrzysty o barwie żółto-zielonkawej )
sól i pieprz do przyprawienia ryby
Przepis na filmie
Oczyszczoną i pozbawioną szlamu i łusek rybę dokładnie myję (obcinam także wszystkie płetwy, które przeszkadzają na patelni, jak i przy jedzeniu).
Osuszoną rybę kroję na niegrube dzwonka. Solę i oprószam pieprzem. Zostawiam na jakiś czas karpia w spokoju na około 30 minut lub dłużej.
Zanurzam dzwonka w mące, ale strzepuję jej nadmiar, bo mąka szybko pali się na patelni, co powoduje ciemnienie oleju. Układam na rozgrzanym tłuszczu i smażę około 2-3 minuty z każdej strony na niedużym płomieniu.
Smacznego!
Polecam także moje przepisy na karpia w galarecie i karpia w cieście na złoto
Życzę moim sympatycznym czytelnikom bloga, widzom na YT oraz fanom na facebooku
Radosnych, rodzinnych i smakowitych Świąt Bożego Narodzenia
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/12/karp-dzwonka-na-oleju-rzepakowym-mniam.html