ßßß Cookit - przepis na Karp na parze

Karp na parze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku, a jest znacznie lżejszy w trawieniu.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut + godzina potrzebna na zamarynowanie ryby
Składniki:
2 kawałki karpia
Pęczek koperku
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Rybę myjemy pod bieżącą wodą oraz obficie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Umyty koperek siekamy i posypujemy rybę. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie umieszczamy w parowniku nastawionym na 10 minut. Czas ten nieco się wydłuży jeśli kawałki ryby będą znacznej grubości. Po tym czasie karp jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/karp-na-parze.html