ßßß Cookit - przepis na Karp smażony

Karp smażony

nazwa

Wykonanie

22 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylem
Karp smażony to propozycja nie tylko na święta. Ja nie musiałam długo czekać. Ostatnio mój brak przyniósł mi oczyszczonego i pokrojonego w dzwonki karpia, którego wspólnie przyrządziliśmy. Przepis po prostu banalny. Pamiętajcie, że karpia, którego przyrządzamy w panierce powinniśmy długo smażyć na wolnym ogniu. Najlepiej smakują ryby niezbyt duże (około kilograma).
Karp smażony
Składniki :
1 wyfiletowany, umyty i pokrojony na dzwonki karp
mąka pszenna do obtoczenia ryby
olej do smażenia
sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego, umytego, pokrojonego na dzwonka i lekko posolonego karpia ułożyć na talerzu.
Na patelni rozgrzać olej.
Obtoczyć każde dzwonko w mące, smażyć dość długo z obu stron na złoty kolor na niezbyt silnym ogniu. Nie przykrywać pokrywką.
Podczas smażenia karpia posolić jeszcze raz z obu stron.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_karp-smazony.html