ßßß
porcja na 3-4 osoby2 średnie ogórki1 pęczek rzodkiewki1 ząbek czosnku1 pęczek szczypiorku lub natki z pietruszki250 ml gęstego jogurtu1-2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego1-2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz do smakuPrzygotowanieUmyte i obrane ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach prosto na sito, które ułożyłam na misce do ociekania soku. Ścieram także umytą rzodkiewkę. Posypuję warzywa niewielką ilością soli i cukru. Mieszam i czekam minutkę, żeby spłynął nadmiar soku, który można dolać na przykład do gotującej zupy lub po prostu wypić. Przyprawiam jogurt solą pieprzem, miodem. Mieszam i dodaję do osączonych warzyw. Na koniec dosypuję posiekany szczypiorek (nać z pietruszki dla tych, którzy nie lubią zapachu czosnku, gdyż bardzo dobrze go neutralizuje) . Mieszam całość i porcjuję. Smak niesamowity. Prosta przystawka i bardzo pyszna. Polecam!!!Smacznego!