Wykonanie
Żurek, zalewajka, kartoflanka, biały barszczyk - wiele nazw i wiele wersji a każda z nich smaczna, tania i łatwa do przygotowania. Niektóre z nich jeszcze prostsze, bo bez
kartofli - te często
wiodą prym na Wielkanoc, z dodatkiem
białej kiełbasy. Najbardziej lubię takie zupki w chłodne powszednie dni, zwłaszcza po świątecznym obżarstwie. Nie ma tu żadnej filozofii - ot trochę ziemniaczków,
wody...Składniki
(porcja na 4 osoby)5-6 średnich
ziemniaków2 litry
bulionu3/4 szklanki barszczu (zakwas do
chleba)2 łyżki
śmietanykawałeczek wędzonki (opcjonalnie)1
cebula2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskiebazylia świeża lub suszonaresztki z
bułek lub
chleba na grzankiPrzygotowanielink do filmu1. Obrane, umyte
ziemniaki kroję w typową jarzynową kostkę. Zalewam około 1,5 litra
wody (
ziemniaki zajmują około 50% objętości). Zaraz, jak
woda zawrze, zmniejszam płomień i dodaję
sól. Średnio, pokrojone
ziemniaki gotują się bardzo szybko - 5-10 minut.2. Podsmażam posoloną
cebulkę na niewielkiej ilości
oleju, bo miałam dosyć chudą wędzonkę, ale jeśli bywa tłusta - najpierw podsmażam wędzonkę i dodaję
cebulkę, bo ma się na czym usmażyć. Na pół minuty przed końcem dodaję rozdrobniony
czosnek,
zioła prowansalskie i bardzo krótko podsmażam. Dodaję smażonkę do zupy. Dodaję także dobrze wymieszany barszczyk, w którym jest
mąka, zagęszczająca zupę. Bardzo ważne: barszczyk (zakwas) trzeba bardzo dobrze wymieszać, zanim wlejemy do zupy, jak każdą zaklepkę z
mąki. Jeśli lubicie bardzo gęstą - można rozbełtać trochę
mąki i dodać do zupy lub dodać nieco więcej barszczu, choć wówczas może być bardzo kwaśny, zwłaszcza po tym sklepowym.3. Do
śmietany wlewam kilka łyżek gorącej zupy (hartowanie
śmietany - dzięki temu się nie zważy w zupie), mieszam i dolewam do całości. Próbuję. Dodaję
pieprzu lub
chilli, trochę
ziół prowansalskich i dodatkowo wzmacniam jeszcze zupę - latem świeżą
bazylią a zimą - suszoną. Żurek z
bazylią ma rewelacyjny smak. Spróbujcie koniecznie. Latem do takiego
żurku lubię dodać moje ogrodowe koktajlowe
pomidorki - fantastyczny smak. Smacznego!