Wykonanie
Nastał sezon
ogórkowy. Postanowiłam, że zrobię kilka słoików
korniszonów.
Ogórki były nieco za duże by włożyć je do słoików całości. Obrałam je zatem ze skórki. Przekroiłam wzdłuż i wycięłam gniazda nasienne. Kiedy uporałam się z konserwowaniem
ogórków pozostało dość sporo
ogórkowego miąższu z pesteczkami. Po chwili zastanowienia ugotowałam zupę krem. Jedliśmy ją w altanie ogrodowej w piękny
słoneczny dzień. Zapewniam że, była bardzo smaczna a przy tym wykorzystałam tzw. “odpad”.Składniki:ok. 1 l. wydrążonych gniazd nasiennych z zielonych gruntowych
ogórków (można użyć zielone gruntowe
ogórki)1
cebula1 duży
ziemniak2 ząbki
czosnku1 gruba
parówkaok. 100 ml. kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól, zielony
koperek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz czarny.Sposób wykonania:Nalać do garnka
wody dodać
ogórkowe gniazda nasienne, pokrojony
ziemniak,
cebulę. Ugotować.Kiedy
ziemniaki będą miękkie wszystko zmiksować.Dodać
sól, kilka kuleczek
ziela angielskiego,
liść laurowy odrobinę
pieprzu oraz pokrojony w plasterki
czosnek. Pokrojoną w kostkę
parówkę. Chwilę gotować na małym ogniu.Pod koniec gotowania dodać
śmietanę i zielony posiekany
koperek. Doprawić do smaku.