Wykonanie
Błyskawiczna do zrobienia, a bardzo smaczna zupa z
cukinii. Świetnym dodatkiem są cieniutkie słupki ( julienne) z
cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do
cytrusów.
składniki:3 średnie
cukinieduża garść
bazylii1,5 l
bulionuduża
cebula5 ząbków
czosnku5-6 listków
bazylii, pociętych w cienkie paseczkiprzygotowanieZ jednej
cukinii ściąć zesterem skórkę, otrzymane paseczki (julienne) zalać wrzątkiem i trzymać w nim minutę.
Cebulę i
czosnek lekko podsmażyć na
maśle lub
oliwie ( w garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać
cukinię pokrojoną w kostkę i
bazylię, smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie. Zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić
solą i
pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać
bulionu.Podawać posypane paseczkami
bazylii, julienne z
cukinii i grzankami. Smacznego!