ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik z nutą tiramisu

Puszysty sernik z nutą tiramisu

nazwa

Wykonanie

Serniki to czołówka na liście najsmaczniejszych, bogatych w smaku i reprezentacyjnych ciast. Szczególnie zadowalają mnie te na bazie dobrego świeżego twarogu. Najlepiej by było, jakby go jeszcze można było kupić u wiejskiej gospodyni. Przygotowałam sernik, można powiedzieć, rustykalnie, łącząc stare zasady z nowymi trendami, dodając do niego, tak lubiany przez wszystkich akcent tiramisu.
Składniki:
1 kilogram świeżego półtłustego twarogu (chudy jest okropny)
1 szklanka mleka
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
5 jaj
pół szklanki śmietany 12 lub 18%
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
2 budynie śmietankowe lub waniliowe lub 2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
200 gram biszkopcików lub spód biszkoptowy z 3 jaj
około 1/5 szklanki roztworu wody z sokiem z cytryny do posmarowania biszkoptów lub spodu biszkoptowego (można również dodać jedną łyżkę mocnego alkoholu i trochę cukru, choć w przypadku gotowych biszkopcików, które są bardzo słodkie, dodatkowa słodycz to przesada)
aromat migdałowy lub pomarańczowy
szczypta soli
Składniki do kremu z bitej śmietany:
300 ml śmietany kremówki 30%
2, 5 łyżeczki cukru pudru
2-3 łyżki mocnego alkoholu
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozklejonej w 1/5 szklanki wody
kilka kropel aromatu na przykład pomarańczowego
2 łyżeczki sypkiego kakao do posypania kremu
Przygotowanie
Robimy próbę twarogu, rozmazując jego szczyptę w palcach. Jeśli nie ma krupów, wystarczy zmielić go tylko raz. Jeśli jest kaszkowaty, warto go zmielić nawet trzy razy. Formę (u mnie ma wymiar 26 cm x 36 cm, ale jeśli weźmiecie nieco mniejszą, sernik będzie wyższy). Mój sernik miał wysokość około 5 centymetrów. Formę wykładamy biszkopcikami gotowymi. Smarujemy ponczem z cytryny. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodając pod koniec, kiedy są już sztywne, partiami cukier. Ponownie ubijamy białka na bezę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do misy, w której mam zmielony ser, dodaję żółtka, olej, śmietanę, mleko, olej i miksuję robotem tylko do momentu aż masa serowa stanie się gładka. Po czym dodaję w trzech rzutach pianę i za każdym razem, delikatnie, ale krótko mieszam całość (najlepiej to robić łychą z duża powierzchnią), tak, jak przy biszkopcie. Chodzi o to, żeby powietrze nie uciekło z niej, bo dzięki temu właśnie ciasto jest puszyste. Wylewam masę serową na biszkopty. Wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika na około 50-60 minut. Sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia. Kiedy jest dostatecznie zimny, ubijam dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Możecie ubić pół litra śmietanki kremowej. Wówczas jej warstwa będzie wyższa. Kiedy śmietana zgęstnieje, do szklanki z rozpuszczoną ciepłą żelatyną dodaję 2-3 łyżki ubitej kremówki i energicznie mieszam. Przelewam do reszty śmietany i ponownie szybko, ale krótko miksuję. Na koniec dodaję cukier puder, alkohol i aromat. Znowu krótko miksuję i przelewam kremówkę na ciasto. Wyrównuję. Możecie zrobić sobie jakiś wzorek, póki śmietana się jeszcze nie ścięła, ale bez niego, ciasto wystarczy posypać przez sito kakao i gotowe. Po dwóch godzinach można kroić sernik. Sernik jest tak pyszny, że żadne słowa nie są w stanie opisać tej rozkoszy w ustach... Polecam gorąco...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/puszysty-sernik-z-nuta-tiramisu.html