Wykonanie
Sernik
cappuccino bez pieczenia to kolejny słodki deser, do którego przygotowania nie musicie włączać piekarnika. Jest to więc ciasto idealne podczas trwających upałów, podawane na zimno nie tylko Was schłodzi, ale i zaspokoi chęć na
kawę lub coś słodkiego.Sernik powstał na bazie
jogurtu i
serka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita
śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla
kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na
cappuccino.Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.

Składniki:MASA SEROWA80g okrągłych
biszkoptów (lub tyle, aby dwa
razy zakryć dno formy)250g
twarogu naturalnego z wiaderka250g
jogurtu naturalnego3 łyżki domowego
cukru z
wanilią (lub
cukru pudru)10 łyżek (50g)
cappuccino w proszku o smaku
waniliowym3 i 1/2 łyżeczki (14g)
żelatyny40ml zimnej
wody
PONCZ1/2 szklanki przegotowanej gorącej
wody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki
cukruŚMIETANKOWA "PIANKA"100ml
śmietanki 30%1 łyżka domowego
cukru z
wanilią (lub
cukru pudru)1/2 łyżeczki (2g)
żelatyny1 łyżka zimnej
wodykakao do posypania wierzchu

Wykonanie:- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- przygotować poncz: z gorącej przegotowanej
wody,
kawy i
cukru przyrządzić napar
kawowy, ostudzić-
biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze
kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy-
twaróg wymieszać z
jogurtem,
cukrem oraz proszkiem
cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę o kawowej barwie

-
żelatynę zalać zimną
wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące)-
żelatynę trochę ostudzić, dodać do niej 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całą mieszankę dodać do reszty masy, wymieszać- większą część masy wyłożyć na nasączone
biszkopty, na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych w
kawie biszkoptów, przykryć resztą masy, wyrównać- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy

- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier-
żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli
wodnej do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (nie może się zagotować)- rozpuszczoną
żelatynę ostudzić, do ciągle płynnej dodać nieco ubitej
śmietany, wymieszać, dopiero wtedy
żelatynę wlać do reszty
śmietany, wymieszać-
śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na
napoju cappuccino- całość ponownie schłodzić do zastygnięcia
śmietanki- przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć
kakao