Wykonanie
Jeden z lepszych serników jaki
jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak.

I masa serowa:4
jajka1/2 szklanki
cukru1 1/2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego0,5 kg zmielonego
twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku)100 ml
śmietanki 30%II masa serowa:4
jajka3/4 szklanki
cukru1 1/2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego0,5 kg
twarogu100 ml
śmietanki 30%3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejDodatkowo:250 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatynyorzechy laskowekakaostarta
czekoladatortownica 24 cmSkładniki tj.
jajka i
twaróg muszą
mieć pokojową temperaturę.Przygotowujemy I masę
serową:
Twaróg łączymy z
cukrem i
budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie dodajemy kolejno
jajka. Na samym końcu wlewamy
śmietankę i wszystko miksujemy. Piekarnik nastawiamy przed rozpoczęciem przygotowywania masy- nagrzewamy do 175 *C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). I masę wylewamy na tortownice i pieczemy przez 15-20 minut.II masa serowa: W garnku rozgrzewamy
śmietankę i wsypujemy
kawę (tak żeby się rozpuściła). Studzimy.
Twaróg łączymy z
cukrem i
budyniem (miksujemy około 1 minuty). Następnie kolejno dodajemy
jajka delikatnie mieszając. Ostatnim etapem jest dodanie do masy przygotowanej
śmietanki z
kawą. II masę wlewamy na pierwszą (tą która się piecze) i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175*C.Po tym czasie ustawiamy piekarnik na 120 *C i pieczemy przez 1 godzinę 35 minut. Po upieczeniu delikatnie otwieramy drzwiczki piekarnika, po paru minutach przysuwamy tortownicę bliżej drzwiczek i w końcu wyjmujemy nasz sernik i studzimy na blacie. gdy sernik ostygnie całkowicie możemy zdjąć obręcz i wstawić go do lodówki na 12 godzin.Do dekoracji : W niewielkiej ilości gorącej
wody rozpuszczamy
żelatynę i studzimy. Ubijamy
śmietankę i pod koniec dodajemy do niej
cukier puder i
żelatynę.
Śmietankę nakładamy na sernik, układamy
orzechy, posypujemy
kakao lub
cynamonem i wiórkami
czekolady.

