Wykonanie
Takie pulpety zrobicie w kilka minut bez maszynki do mielenia, z dodatkiem aromatycznego
szczypiorku, łagodne i dietetyczne, idealne nie tylko dla dzieci. Wielką przyjemność mi sprawia odkrywanie nowych sposobów na szybkie i uniwersalne dania. Nikt z nas przecież nie ma czasu na zapas a ja nie znam przepisu na zatrzymanie go, jak powideł w słoiku, dlatego coś pysznego, przygotowanego błyskawicznie, w tym zabieganym świecie bardzo się liczy.Ten obiadek to zdrowa propozycja dla dzieci, na które czyha mnóstwo śmieciowego jedzenia. Odwiedź koniecznie przepis na
marchewkowe kopytka .Składniki:
2
filety rybne bez skóry (
flądra,
sola)1
jajko2 łyżki z małą górką
bułki tartejpęczek
szczypiorkusól i
pieprzPrzygotowanie pulpetów1. Odsączone filety z nadmiaru
wody (po odmrożeniu-można zawinąć
rybkę w ręcznik papierowy, by nie kapała z niej
woda), kroimy w kostkę.2. Dodajemy do
ryby jajko,
bułkę, posiekany
szczypiorek i podstawowe
przyprawy-
sól i
pieprz.3. Wyrabiamy farsz i formujemy pulpety4. Wkładamy pulpety na kilka minut do lodówki, niech odpoczną i zesztywnieją.5. Wrzucamy pulpety na
warzywny bulion lub zwyczajnie na pół litra osolonej
wody i gotujemy, jak rosół. Pulpety wrzucamy pojedynczo, by nie wystudzić
wody. Mieszamy bardzo delikatnie. Po chwili, jak zauważymy, że
białko pulpetów bieleje i zaczyna się ścinać, delikatnie mieszamy. Gotujemy na bardzo małym ogniu maksymalnie 5 minut. Pulpetowy rosół doprawiłam podsmażonym
porem, którego można zagęścić niedużą łyżką
mąki pszennej, robiąc zaklepkę (
mąkę bełtamy z niewielką ilością
wody lub
śmietany) lub zasmażkę (dodaje do podsmażonego
pora z odrobiną
czosnku i mieszam z rosołem).
Życzę miłego pichcenia, bez presji i pośpiechu. Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających do mojej kuchni i dziękuję za ciepłe komentarze.Jeśli cenisz zdrowe jedzonko, zajrzyj do poniższych przepisów:kotlety i pulpety z
ryby świetne dla dzieci fantazyjne kształtydomowe błyskawiczne fischburgery do bułeczek
ryba na parze z
marchewką irolada z
rybydomowy paprykarzzapiekanka z
rybą