ßßß
Składniki na foremkę keksówkę długość 25 cm:4 ugotowane na twardo jaja2 świeże jaja do masy80 dag świeżego mielonego mięsa - fajnie by było to mięso w połowie wołowe a w połowie wieprzowe, jest smaczniej (poprosić o zmielenie w sklepie - nie kupujcie gotowców, są niedobre i niezdrowe)sól i pieprz jako przyprawyczerstwa bułkaewentualnie pół szklanki suszonej tartej bułki do masy, gdyby całość była mało gęsta.odrobina masła do wysmarowania formyWykonanie:Czerstwą bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru. W naczyniu umieścić mięso, bułkę, wybić jaja, dodać sól i pieprz. Całość dokładnie połączyć, pomieszać.Ugotować jajka na twardo, obrać. Ja gotuję jajka przez 5 minut, wkładam bezpośrednio do zimnej jeszcze wody (szybciej się gotują i nie rzadziej pękają).Foremkę dokładnie natłuścić kawałkiem zimnego masła. Na spód wyłożyć 1/3 mięsa, ułożyć jajka, kolejną drugą część dokładnie ucisnąć w zakamarki, trzecią częścią przykryć wierzch.
Pieczeń wstawić do zimnego piekarnika, temperatura 180 stopni, grzałka góra dół z termoobiegiem. Zapiekać około pół godziny, pieczeń powinna zacząć odchodzić od brzegów formy i zarumienić się.