ßßß Cookit - przepis na Klasyczny krem budyniowy bez mleka

Klasyczny krem budyniowy bez mleka

Wykonanie

Taki krem robię najczęściej do moich ciast, z tej prostej przyczyny, że mleko bywa czasami zawodne, więc wolę czysty budyń na wodzie i sprawdzone masło. Wtedy mam pewność, że przy torcie, który robię na konkretny czas, nie spotka mnie pech, w postaci ważącej się struktury. Budyń z wodą to nic innego, jak zwykły kisiel bez dodatków. Zobacz film - Klasyczny krem budyniowy bez mleka
Składniki:
0,5 litra wody
4-5 łyżek cukru (lepiej nie przesadzać, bo krem zbyt słodki nie da się odcukrzyć, łatwiej, podczas miksowania z masłem, dodać nieco cukru pudru)
1 łyżka mąki pszennej z brzuszkiem (około 5 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej z brzuszkiem (około 10 g)
1 żółtko
250 gram prawdziwego masła (można zastąpić go masłem roślinnym z napisem słynne z Kruszwicy)
Przygotowanie
2/3 ilości wody gotujemy z cukrem a w 1/3 ilości zimnej wody, wyrabiamy bardzo dokładnie obie mąki. Kiedy woda z cukrem wrze, wlewamy mączną zaklepkę i szybko mieszamy na jednolitą masą około minuty na małym ogniu. Odstawiamy budyń. Jeszcze do gorącego dodajemy jedno żółtko i dokładnie mieszamy. Miksujemy masło na krem. Kiedy budyń ostygnie, dodajemy go w małych ilościach, cały czas miksując, dzięki temu krem będzie robił się coraz bielszy. Pod koniec dodaje do kremu najczęściej 2 łyżki spirytusu, bo jest mocny i nie trzeba go dużo. Oprócz tego wlewam kilka kropel olejku pomarańczowego lub innego aromatu.
Rada: Użycie budyniu ze sklepu, gdzie są rożne barwniki, mimo, że nazywa się śmietankowy czy waniliowy, może nam utrudnić uzyskanie jak najjaśniejszego kremu. Wiele razy się już zawiodłam na nich, choć dawniej, jak sobie przypominam, nie było z tym problemu.
Rada : Kiedy barwimy krem barwnikami spożywczymi, zróbmy najpierw próbę z małą ilością kremu, bo bardzo często potrafią popsuć jednolitą strukturę. Widać to na przykład w moim torcie pomarańczowym, gdzie odrobina barwnika, zważyła mi krem pomarańczowy, przeznaczony do dekoracji a lepiej ustrzec się przed niespodziankami, zwłaszcza, jeśli efekt dekoracyjny jest dla nas szczególnie ważny.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/klasyczny-krem-budyniowy-bez-mleka.html