ßßß

Składniki:- 1 kostka margaryny- 4 łyżki mleka- 4 łyżki kakao- 0,5 szklanki cukru- 1,5 szklanki mąki pszennej- szczypta soli- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia- kilka kropli aromatu do ciast pomarańczowego- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)- 1,5 szklanki posiekanych orzechów i rodzynek- 50 g gorzkiej czekolady- odrobina bułki tartejPrzygotowanie:Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.W rondelku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao oraz z cukrem.Odstawić do ostudzenia.Odlać 1/3 szklanki na polewę, do reszty wrzucić żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, aromat oraz ubitą na sztywno pianę z białek.Wymieszać dokładnie oraz delikatnie łyżką.Do ciasta wsypać 3/4 wymieszanych orzechów z rodzynkami, następnie przelać do formy.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez 45-60 minut.Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w miseczce nad parą. Dodać do odlanej masy na polewę, wymieszać.Gdy ciasto przestygnie posmarować je polewą a wierzch posypać resztą orzechów wymieszanych z rodzynkami.