Wykonanie
Pogoda dopisała, dzisiaj chyba mieliśmy pierwszy tak piękny dzień tej wiosny. Postanowiłam zrobić na obiad wiosenne danie. Niniejszy przepis to proste danie z lekkim
jogurtowym sosem.Potrzebne składniki:ok. 300 g
fileta z kurczakaduża
cebula200 ml
jogurtu naturalnego3-4 łyżki
mleczka kokosowego8-10
młodych ziemniaków3 ząbki
czosnkupół filiżanki zmielonych
orzechów nerkowca1,5 łyżki zielonej posiekanej
kolendry1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka czerwonego
ostrego chilli2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka
kolendry mielonej
sól do smaku
olej do smażenia3 strączki
kardamonu3
goździki3 cm kawałek
cynamonuPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę do
kurczaka (
jogurt,
mleczko kokosowe,
chilli,
kolendra mielona,
garam masala, przeciśnięte ząbki
czosnku, 1/2 łyżki zielonej posiekanej
kolendry, mielone
orzechy nerkowca).
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy marynatę i odstawiemy na 1,5 -2 godziny.
Młode ziemniaki kroimy w talarki. W rondlu (karahi) rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, wrzucamy
ziemniaki,
kmnin i łyżke posiekanej
kolendry. Mieszając smażymy ok 5 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni,
ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut.
W rondlu rogrzewamy 2 łyżki
oliwy, wrzucamy drobno posiekaną
cebulkę,
kardamon,
goździki,
cynamon. Smażymy do uzyskania złotego koloru
cebulki. Następnie wrzucamy kawałki
kurczaka wraz z marynatą
jogurtową. Dolewamy 1/3 szkl.
wody, gotujemy ok 12 minut.
Gotowe danie podajemy z pieczonymi
ziemniakami.
Smacznego :-)