ßßß
Składniki (4 porcje):250 g jogurtu naturalnego25 g zmielonych migdałów1 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utartych w moździerzu1/2 łyżeczki chilli, w proszku1 łyżeczka mieszanki garam masala2 łyżki mleka kokosowego1 ząbek czosnku, rozgnieciony1 łyżeczka startego świeżego imbiru2 łyżki posiekanej natki kolendry1 papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek)2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki3 strąki zielonego kardamonu3 cm kawałek kory cynamonu2 goździkiolej do smażenia (lub ghee)Ziemniaki - dla towarzystwa:2 łyżki oleju8 młodych ziemniaków, średniej wielkości1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżka posiekanej natki kolendrysól - do smaku
Najpierw czas na marynatę. W misce wymieszać jogurt, zmielone migdały, utartą kolendrę, sproszkowane chilli, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę natki kolendry i połowę świeżej papryczki chilli. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Po tym czasie przygotować ziemniaki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, ziemniaki umyć i pokroić w plastry (w mundurkach). W patelni (woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki, kmin i natkę. Smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut. W trakcie pieczenia zamieszać, po wyjęciu posolić.W połowie pieczenia ziemniaków w patelni (woku) rozgrzać mocno oliwę i smażyć 1 minutę cebulę, kardamon, cynamon i goździki. Dodać mięso wraz z marynatą i smażyć 5-7 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię przykrywką i dusić kolejne 5-7 minut.Na talerzach ułożyć kurczaka z sosem, na nim upieczone ziemniaczki. Danie posypać pozostałymi natką kolendry i posiekaną chilli.Smacznego :-)Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy .