Wykonanie
Kuchnia indyjska - feeria smaków i zapachów w naszych domach. No tak, niby indyjska - w korzeniach, ale spopularyzowana w Wielkiej Brytanii. Globalizacja nie omija również naszych talerzy :-)Dania balti pochodzą z Baltistanu (dzisiejszy Pakistan), a spopularyzowane zostały przez tamtejszych emigrantów w Birmingham i okolicach. Są to dania jednogarnkowe, gotowane w naczyniu zwanym właśnie balti . To rodzaj naczynia przypominającego woka, z płaskim dnem i dwoma dużymi uchwytami, w którym nie tylko przygotowuje się potrawę, ale również podaje na stół.Danie niezwykle proste w przygotowaniu i poza koniecznością wcześniejszego zamarynowania
mięsa, bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbujcie, bo naprawdę zapewnia niezwykłe doznania smakowe :-)
Składniki (4 porcje):250 g
jogurtu naturalnego25 g zmielonych
migdałów1 1/2 łyżeczki ziaren
kolendry, utartych w moździerzu1/2 łyżeczki
chilli, w proszku1 łyżeczka mieszanki
garam masala2 łyżki
mleka kokosowego1 ząbek
czosnku, rozgnieciony1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 łyżki posiekanej
natki kolendry1
papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek)2
piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę2 średnie
cebule, pokrojone w półplasterki3 strąki zielonego
kardamonu3 cm kawałek kory
cynamonu2
goździkiolej do smażenia (lub ghee)
Ziemniaki - dla towarzystwa:2 łyżki
oleju8
młodych ziemniaków, średniej wielkości1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżka posiekanej
natki kolendrysól - do smaku
Najpierw czas na marynatę. W misce wymieszać
jogurt, zmielone
migdały, utartą
kolendrę, sproszkowane
chilli,
garam masala,
mleko kokosowe,
czosnek,
imbir, połowę
natki kolendry i połowę świeżej
papryczki chilli. Dodać
kurczaka, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.Po tym czasie przygotować
ziemniaki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni,
ziemniaki umyć i pokroić w plastry (w mundurkach). W patelni (woku) rozgrzać 2 łyżki
oleju, dodać
ziemniaki,
kmin i
natkę. Smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut. W trakcie pieczenia zamieszać, po wyjęciu posolić.W połowie pieczenia
ziemniaków w patelni (woku) rozgrzać mocno
oliwę i smażyć 1 minutę
cebulę,
kardamon,
cynamon i
goździki. Dodać
mięso wraz z marynatą i smażyć 5-7 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię przykrywką i dusić kolejne 5-7 minut.Na talerzach ułożyć
kurczaka z sosem, na nim upieczone ziemniaczki. Danie posypać pozostałymi
natką kolendry i posiekaną
chilli.Smacznego :-)Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy .