ßßß Cookit - przepis na Kurczak balti - indyjska uczta

Kurczak balti - indyjska uczta

nazwa

Wykonanie

Kuchnia indyjska - feeria smaków i zapachów w naszych domach. No tak, niby indyjska - w korzeniach, ale spopularyzowana w Wielkiej Brytanii. Globalizacja nie omija również naszych talerzy :-)
Dania balti pochodzą z Baltistanu (dzisiejszy Pakistan), a spopularyzowane zostały przez tamtejszych emigrantów w Birmingham i okolicach. Są to dania jednogarnkowe, gotowane w naczyniu zwanym właśnie balti . To rodzaj naczynia przypominającego woka, z płaskim dnem i dwoma dużymi uchwytami, w którym nie tylko przygotowuje się potrawę, ale również podaje na stół.
Danie niezwykle proste w przygotowaniu i poza koniecznością wcześniejszego zamarynowania mięsa, bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbujcie, bo naprawdę zapewnia niezwykłe doznania smakowe :-)
Składniki (4 porcje):
250 g jogurtu naturalnego
25 g zmielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utartych w moździerzu
1/2 łyżeczki chilli, w proszku
1 łyżeczka mieszanki garam masala
2 łyżki mleka kokosowego
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki posiekanej natki kolendry
1 papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek)
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki
3 strąki zielonego kardamonu
3 cm kawałek kory cynamonu
2 goździki
olej do smażenia (lub ghee)
Ziemniaki - dla towarzystwa:
2 łyżki oleju
8 młodych ziemniaków, średniej wielkości
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka posiekanej natki kolendry
sól - do smaku
Najpierw czas na marynatę. W misce wymieszać jogurt, zmielone migdały, utartą kolendrę, sproszkowane chilli, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę natki kolendry i połowę świeżej papryczki chilli. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie przygotować ziemniaki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, ziemniaki umyć i pokroić w plastry (w mundurkach). W patelni (woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki, kmin i natkę. Smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut. W trakcie pieczenia zamieszać, po wyjęciu posolić.
W połowie pieczenia ziemniaków w patelni (woku) rozgrzać mocno oliwę i smażyć 1 minutę cebulę, kardamon, cynamon i goździki. Dodać mięso wraz z marynatą i smażyć 5-7 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię przykrywką i dusić kolejne 5-7 minut.
Na talerzach ułożyć kurczaka z sosem, na nim upieczone ziemniaczki. Danie posypać pozostałymi natką kolendry i posiekaną chilli.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy .
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/kurczak-balti-indyjska-uczta.html