Wykonanie
Ostatnimi czasy M. marudził, że mało mięsiwa jest na blogu;) No to proszzzz będzie więcej! Wczoraj
wołowina, dziś
schab a
potem kto wie... idealny stek? Pieczony
kurczak czy może gęś? Zobaczymy co ta jego kosmata głowa wymyśli. Ja w każdym razie grzecznie spełnię jego oczekiwania jako przykładna przyszła żona, co by mi się chłopaczyna nie rozmyślił;)) Zwłaszcza, że jesień jakoś współgra z pieczystymi.
Póki co kombinuję gdzie upiec mój sarni
udziec, który do mojego piekarnika zmieścić się nie chce... Jakieś pomysły?:)Ps. Kto zamówił ten deszcz ja się pytam?! Apeluję o jego odwołanie bo nad morze śmigam jutro i pogodę muszę
mieć stosunkowo dobrą do spacerowania. Naprawdę ładnie proszę winowajcę o zawieszenie jesiennej słoty na kilka dni. W zamian za pozytywne rozpatrzenie mojej apelacji wyczaruję mu coś pysznego jak
wrócę:)
Składniki: dla 6 a nawet 8 osób1,5 kg
schabu bez kości3 gałązki
rozmarynu2 łyżeczki
soliduża szczypta świeżo mielonego
czarnego pieprzuoliwa do nasmarowania
mięsaopcjonalnie 2-3 ząbki
czosnkuJabłka na cydrze:4 spore, twarde i kwaskowe
jabłka3 łyżki
białego cukrułyżeczka mielonego
imbiruszklanka cydru1/2 szklanki
wodyszczypta świeżo mielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanie:
Mięso wyjmijcie z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.Na dużej drewnianej desce posiekajcie drobniutko listki
rozmarynu i wymieszajcie je z
solą i
pieprzem. Równomiernie rozprowadźcie mieszankę na całej desce i dokładnie obtoczcie nasmarowane odrobiną
oliwy mięso.Nastawcie piekarnik na 180 stopni.Tuż przed włożeniem
mięsa do piekarnika obsmażcie je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni aby je ładnie zrumienić i zamknąć
pory (wtedy większość
soków zostanie w środku i
mięso będzie soczyste).Pieczcie
mięso ułożone na metalowej kratce w brytwannie lub blasze przez 45 minut. Pod spód możecie ułożyć warzywa korzeniowe jako dodatek do obiadu tak, jak w przypadku
szynki wielkanocnej .Jeśli macie termometr do
mięsa możecie wbić go w środek
schabu i jeśli temperatura pokazuje 65 stopni to
mięso jest idealnie upieczone. Po wyjęciu z piekarnika przełóżcie
mięso na deskę i przykryjcie je folią aluminiową oraz ściereczką na 15 minut.W tym czasie obierzcie
jabłka i pokrójcie je na plasterki. Włóżcie je na lekko rozgrzaną patelnię, posypcie
cukrem i smażcie na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodajcie
wodę i dwie łyżki
masła i zostawcie aby
woda odparowała a
jabłka lekko się skarmelizowały. Posypcie je
imbirem i wlejcie cydr. Pomieszajcie i pozostawcie na ogniu aby
alkohol odparował i powstał lekko gęsty sos. Doprawcie na koniec szczypta świeżo mielonego
pieprzu.Ps. Pozostały
schab idealnie nada się na kanapki:)