ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i pora

nazwa

Wykonanie

Tematem dzisiejszego wpisu będzie przepyszna, soczysta surówka idealna do obiadu na co dzień i od święta, a także do zjedzenia poza domem :)
Może również zagościć na wigilijnym stole obok pieczonych ryb, klusek ze smakowitym grzybowym sosem i innych potraw. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, więc można ją zrobić nawet na przysłowiową "ostatnią chwilę".
Składniki:
1/4 dużej główki białej kapusty (wybaczcie, nie zważyłam)
ok. 20 cm pora (bez grubych zielonych liści)
troszkę majonezu (jeśli dbacie o linię, to warto dodać gęsty jogurt naturalny i niewielką ilość majonezu dla smaku)
trochę soku z cytryny
suszona natka pietruszki
pieprz
sól
Można także dodać szczypiorek, koperek. Proporcje praktycznie "na oko" ;)
Przygotowanie:
Warzywa umyć, jeśli zajdzie potrzeba - usunąć brzydkie fragmenty liści.
Kapustę poszatkować na tarce o drobnych oczkach w malakserze (lub zetrzeć ręcznie).
Pora drobno posiekać (zawsze można wrzucić go do malaksera;)).
Dodać majonez, skropić sokiem z cytryny oraz przyprawić do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/12/surowka-z-biaej-kapusty-i-pora.html