ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy (coconut cheesecake)

Sernik kokosowy (coconut cheesecake)

nazwa

Wykonanie

Moi mili coś mnie ostatnio naszło na serniki. Po bardzo udanym eksperymencie z z sernikiem z Jackiem Danielsem, wpadłam na pomysł upieczenia sernika z dodatkiem mleczka koksowego. Ciasto w efekcie powstało bardzo dobre, o mocno wyczuwalnym smaku kokosa. Delikatny ,puszysty wilgotny sernik z chrupiącą kokosową bezą. Proporcję na tortownicę 18-20 cm
Masa serowa
1/2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki proszku budyniowego (najlepiej koksowego , ew.Waniliowego)
Beza
3 białka
szklanka cukru
szklanka wiórków kokosowych
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno pod koniec dosypujemy cukier i wiórki koksowe
Mleczko kokosowe podgrzewamy i do gorącego wsypujemy wiórki kokosowego, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem na puch, dodajemy ser, i mieszamy. Dodajemy budyń, mieszamy, następnie delikatnie wlewamy mleczko z wiórkami śmietankę. Wszystko dokładnie łączymy. Uwaga masa jest rzadka, wiec upewnijcie się że macie szczelną tortownice ;-)
Masę serową przekładamy do foremki, której dno wysypujemy bułką tarta . Na wierzch delikatnie wykładamy kokosową bezę i pieczemy w 160 st 60-70 minut.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/11/sernik-kokosowy-coconut-cheesecake.html